Грешката е вярна - няма да анулират задачата в 7-и клас 03.06 | 14:25

Изводът на образователното министерство е, че задачата не е създала затруднения на учениците

От Кремена Бедерева

Ученици и родители алармираха, че един от въпросите в теста по литература за седмокласници е зададен некоректно и неправилно.

От своя страна служебният образователен министър Николай Милошев увери, че никой няма да бъде наказан за грешката в трета задача в тестовете за външно оценяване на седмокласниците.

Седмици след като изпитът приключи, от Министерството на образованието и науката (МОМН) излязоха със становище по въпроса, публикувано на страницата им. Изводът на образователното министерство е, че задачата не е създала затруднения на учениците, за да се предприема анулиране на задачата или присъждане на точки на всички ученици.

В него се казва, че в резултат на публикуваната на страницата информация относно 3 задача от националното външно оценяване по български език и литература за 7-и клас в Министерството са се получили редица писма от родители, изразяващи различни становища – част от тях с настояване за анулиране на задачата от изпитния тест, други с искане за присъждане на 2 точки на всички ученици, независимо от посочения отговор, трети в подкрепа на тезата, че изместването в графиката "всъщност няма отношение към правилността на решението" и се надяват да не се стигне "до неправомерно анулиране на 3 задача или до присъждане на допълнителни точки като бонус за несправилите се с нея ученици", "което би ощетило децата, дали верен отговор", защото образованието учи не само на точност, но и на "осъзнаване в една по-сложна ситуация".

"В изпълнение на поетия ангажимент след анализ на резултатите на учениците Министерството на образованието и науката да информира обществото за решението си относно възникналата ситуация бихме искали да подчертаем, че данните от изпитните работи показват, че учениците не са се затруднили или заблудили относно 3 задача", заявяват от МОМН.

Според резултатите близо три четвърти, или 74,56% от всички седмокласници, са избрали отговор "б" като верен. Този процент е сред най-високите проценти верни отговори на конкретния тест, като средният процент верни отговори на затворените въпроси е значително по-нисък – 61,60.

С по-висок процент верни отговори (в диапазона 80-89%) са само четири задачи, които са традиционно лесни за учениците – свързани с умения за лексикална съчетаемост на думите, с разпознаване на значенията на фразеологични словосъчетания или с проверка на знания за връзката между изучавани автори, творби и жанрове.

Изводът e, че задачата не е създала затруднения на учениците и процентът ученици, дали отговор "б" като верен, е достатъчно висок, за да не се предприема анулиране на задачата или присъждане на точки на всички ученици.

Това се потвърждава и от резултатите на теста по български език и литература от предходната година – процент, по-висок от 74,56 на верните отговори, е достигнат само на три от всичките 25 затворени въпроса.

Водещи

Най-четени