Грижите по внуци с увреждания ще се признават за осигурителен стаж 16.07 | 18:13

Стажът ще се признава при условия, че детето е с над 90% увреждания и хората, които го гледат нямат осигуряване или пенсия

От iNews.bg

За осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето, през което бабата или дядото са полагали грижи за своето внуче, ако то е с увреждане над 90 на сто и постоянно се нуждае от чужда помощ.

Това приеха депутатите от парламентарната социална комисия при гласуването на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, предаде БТА.

В момента за осигурителен стаж за пенсиониране се зачита времето, през което са полагани грижи за хора с трайно намалена работоспособност и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, от техните съпруг /съпруга, родител /осиновител/.

С промяната се включва и един от родителите на майката или бащата на лицето с увреждане.

Изискването е, че за времето на отглеждане на внучето, бабата или дядото не трябва да са били осигурени или да получават пенсия. При пенсиониране, за периода, който се зачита за осигурителен стаж, се внасят вноски в размера за фонд "Пенсии" върху минималната работна заплата към датата на отпускането на пенсията, които са за сметка на Държавния бюджет.

Водещи

Най-четени