Гриша Ганчев: Ще си нося четката и пастата за зъби 11.05 | 09:40

Бизнесменът визира възможността да бъде задържан в рамките на акция "Захар”

От Кремена Бедерева

Бизнесменът Гриша Ганчев каза, че ще си носи четката и пастата за зъби, визирайки възможността да бъде задържан в рамките на акция "Захар”. Вчера (10 май) покрай операцията на МВР и данъчните срещу ДДС измамите в захарния бизнес в ареста попадна синът на собственика на "Литекс" – Данаил .

"Днес ще ходя да ме разпитват,” каза Гриша Ганчев по телефона в ефира и добави, че не знае защо е задържан синът му. "Вчера им дадохме документи, съдействахме им”, добави бизнесменът.

"Това са разни спекулации – кьорфишеци”, заяви Ганчев. "Истината е, че аз съм човекът, който и при предното правителство постоянно съм алармирал за бизнеса със захарта.”

"Нормално е да почнат от нас – приветствам ги за това, ние сме най-големите в този бизнес в България,” отбеляза собственикът на "Литекс”, като изрази надежда, че ще стигнат до края. "Толкова предложения сме дали на Дянков. Първите хора, които са го занимавали с тези неща, сме ние.”

"Знае се кой стои зад данъчните измами в бизнеса със захар", каза още Гриша Ганчев. По думите му това са "разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми.”

Ганчев добави, че е предал списъка с фирмите, на когото трябва.

"Всички тези фирми могат да си купят захар от нас. Идват, купуват си захар – ние сме производители, изкарваме готов продукт, събират се митническите сборове. Те купуват оттук, купуват и от Полша, Румъния и т.н. "Като излезе истината на бял свят, тогава ще говорим."

"И мен да ме задържат, аз имам най-голям интерес бизнесът със захарта да излезе на светло”, заяви Ганчев. Според него проблемът е от две години и е свързан с вътрешнообщностните доставки.

Ганчев предложи държавата да си гарантира ДДС-то на границата с банкови гаранции и "мачът е свършил”. Той призова правителството да направи необходимото, за да излезе захарният бизнес на светло.

В Чернобил знам, че се произвежда ток от атомна електроцентрала, не съм чул там да расте захарна тръстика и да се произвежда захар. Това са свободни съчинения по картинка и не знам кой болен мозък го е измислил.

Така Ганчев си обясни информацията, която излезе от МВР, че доста от района на бившата атомна централа в Украйна е трябвало да стигне до българския пазар с неуредени документи и ако не можело да се пласира на пазара, щяла да бъде консуматив за приготвяне на сокове.

"Тук е див балкански капитализъм. 20 години аз храня държавата със захар и досега нещо да е станало захарта, заяви още Гриша Ганчев. Как от Чернобил ще я вкарам", запита риторично бизнесменът.

"За 60 тона - че ние, ако крием, ще крием 30 хил- 50 хил тона, защо ще крием 60 тона. Знаете ли колко е ДДС-то на 60 тона захар - 3000 лв. - колкото няма да стигнат да те заведа теб и колежката ни на една вечеря", фигуративно описа нещата Гриша Ганчев.

"Тази държава има закони и трябва да ги спазваме - ако те преценят, че съм нарушил закона, нормално е да си взема четка и паста за зъби, защото трябва да си мия зъбите", обясни думите си, че вече си е подготвил такива атрибути.

Същевременно, минути след това, отново в ефира на bTV, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че има потвърждение за обвиненията. Акцията е проведена, съгласувано със специализираната прокуратура и тя днес - 11 май, ще прецизира обвиненията.

"И спецпрокуратурата ще реши днес дали доказателствата са достатъчни. В тази посока не бих могъл да кажа колко са щетите за републиканския бюджет, това ще стане след прецизирането от специализираната прокуратура. Имало е намерение да се закупи захар от Чернобил. Имало е подобно намерение и то е потвърдено от едно от лицата, които са задържани. Дори в неговия компютър има потвърждение", обясни вътрешният министър.

Цветанов коментира и вчерашната новина, че МВР било "привело в поделенията си" и се "срещнало" с Антон Петров - Хамстера и Димитър  Желязков - Очите. Двамата бяха "предупредени” от МВР след информация, че са подготвяли атентат срещу ръководен служител на ГДБОП.

Службите получили данни, че двамата се срещнали в Бургас, за да обсъдят тактиката за осъществяване на планираното покушение.

След като бяха привикани на разпит, пред органите на реда Антон Петров и Димитър Желязков признали, че са се видели, но не потвърдили съдържанието на проведения разговор между тях. "Убеден съм, че нито Митьо Очите, нито Хамстера ще си говорят за новата театрална постановка, която е хитова по българските театри, или пък ще говорят за новите игрални филми”, каза вицепремиерът. Не изключи обаче варианта обект на диалога им да са и жените.

Макар че МВР тръгна срещу двамата "с голямата кошница” и тежко звучащото подозрение в подготвяне на убийство на висш служител, най-вероятно двамата ще се разминат с предупредителен протокол. Тъй като "това е една от мерките, които могат да бъдат предприети към настоящия момент”.

Водещи

Най-четени