Грози ли ни терористична атака в столичното метро? 01.07 | 20:00

Няма място за стрес - добре охранявано е

От Теодора Кокаланова

"Метрото ни е много добре охранявано. Взети са всички мерки за сигурност", отбеляза Иван Бояджиев, главен експерт по сигурността към Столична община.  

По думите му на този етап столичното метро е много добре охранявано. "Засега няма какво допълнително да се желае, не бива да се стряскаме", допълни Бояджиев. Експертът апелира към гражданите да живеят спокойно, а не стресирано, тъй като от това биха били доволни терористите.

"Все пак да бъдат внимателни и наблюдателни. Полицията не може сама да си свърши работата, без помощта на гражданите и гражданското общество", обясни той. Експертът по сигурност каза още, че досега в България няма нещо, което да се е определило като терористична групировка.

"Имаше отделни групи, които атакуваха бизнесмени и държавни институции. Единственото, което се случи, е взривът в "Сарафово". За инициатори на умишления инцидент се смятат "Ал-Кайда", или "Хизбула", допълни той.

Според Бояджиев България представлява интерес за терористичните групировки, за да имат една държава, където спокойно да могат да правят срещите си, да си разпределят задачите и да ги изпълняват, предаде агенция "Фокус". 

"От друга страна, ние представляваме интерес тъй като Америка, Франция и Германия вземат много строги мерки за борба с тероризма, а в България ще им бъде по-лесно да извършат някое престъпление. То ще даде същото отражение, както ако бъде направено в друга европейска държава", допълни още Иван Бояджиев.

 

Водещи