Грози ни глоба от близо 17 хил. евро на ден 24.01 | 15:35

България е транспонирала непълно правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар

От Ралица Стоянова

ЕК заплаши България със санкции от 16 896 евро на ден, защото не е транспонирала непълно правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар. 

Поради тази причина Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз. "Провинилите се", освен България, са Естония и Обединеното кралство.

Към днешна дата трите страни са транспонирали само частично директивите за електроенергията и за природния газ. Директивите е трябвало да бъдат транспонирани от държавите членки до 3 март 2011 г., съобщават ЕК.

За България за всяка от двете частично транспонирани директиви Комисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден.

За Естония Комисията предлага дневни санкции от 5068,8 евро за частичното транспониране на Директивата за електроенергията и 4224 евро за частичното транспониране на Директивата за природния газ. За Обединеното кралство Комисията поиска от Съда да наложи дневна санкция в размер на 148177,92 евро за всяка от частично транспонираните директиви.

Предложените санкции са съобразени с продължителността и тежестта на нарушението, обясняват от Европейската комисия.

В случай на положително решение на Съда, дневната санкция се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на транспонирането. Окончателният размер на дневните санкции ще бъде определен от Съда.

През септември 2011 г. Комисията е изпратила на трите страни официални уведомителни писма относно непълното  транспониране на директивите. Мотивираните становища по отношение на тези две директиви са изпратени на България през февруари 2012 г. Въпреки тези производства страната ни все още не е извършила пълно транспониране, става ясно от съобщението на ЕК.  

"Закъсненията в прилагането на правилата относно вътрешния енергиен пазар на ЕС имат отрицателни последици за всички участници и следователно са недопустими", заяви европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

Съгласно Договора от Лисабон, който  влезе в сила на 1 декември 2009 г., ако  държава членка не успее да транспонира законодателството на ЕС в националното право в рамките на определения срок, когато Комисията отнася за първи път случая до Съда, тя може да поиска налагане на финансови санкции.

Водещи

Най-четени