Група във Facebook призовава за тровене на кучета 08.02 | 10:30

ДАНС се зае със случая

От Мая Александрова

Експерти от "Киберпрестъпления" в ДАНС са се заели със случая с отровените кучета в софийския квартал "Лозенец", след като се установи, че призивът за изтребването идва от Facebook. Повече от месец не е ясно от каква отрова са умрели над 10 четириноги.

Три трупа на кучета продължават да стоят на съхранение в хладилна камера в приюта в Сеславци. Оттам казват, че все още няма заповед от МВР за аутопсия, съобщава Нова телевизия.

"На 28 декември 2013 г. вечерта се обадиха от МВР за отровено куче на ул. "Теодосии Търновски". После от СДВР казаха, че е недоразумение. Все още не може да се установи с какво са отровени", казаха от приюта.

Масовото избиване на кучета започва от група във Facebook, която призовава към отравяне на безстопанствени кучета. Покрай тях обаче може да си пострада и домашно животно, а също и дете, алармираха живеещи край градинката на ул. "Теодосии Търновски".

Отрова беше намерена и по пързалката за деца.

Част от призива гласи отровата да се хвърля в детски градини и площадки, освен че се дават указания, как да се изтровят четириногите.

"Намерихме празни тарелки от кайма, риба и прахообразно вещество. Досега 10 кучета са отровени. Има и котки, гълъби и соколи. Сега с домашните кучета заобикаляме градинката или носим кучето в ръце", разказват изплашени от отровата столичани.

"Препаратите са достъпни на пазара. Има ги нелегално по пазарите и от чужбина може да се внесе. Проблемът, е че няма контрол. Подали сме сигнал към прокуратурата и се надяваме да образува досъдебно производство", каза Явор Гечев от "4 лапи".

Водещи

Най-четени