Групата на ГЕРБ в парламента ще се прави на "умряла лисица" 27.05 | 10:06

Ще критикуват правителството само с аргументи

От Кремена Бедерева

Групата на ГЕРБ в парламента сменя тактиката си на конфронтация и ще се прави на "умряла лисица", разкриха запознати пред в. "Преса".

Това означавало, че приемат ролята си на опозиция и ще критикуват правителството само с аргументи.

Дори са готови да отпуснат кредит на доверие на новия кабинет, за да не излезе, че ги спъват умишлено. Обяснението за това е, че подкрепят правителството на Орешарски, защото то се кани да изпълнява програмата на ГЕРБ - няма да намалява данъците, няма да строи "Белене", ще вдигне парите за майките, изреждат депутати от ГЕРБ.

Според тях думите на лидера при връщането на мандата на първата политическа сила подсказвали за новата стратегия. Тогава Борисов заяви, че той самият бил готов да даде гласа си за правителството на Орешарски. Няколко пъти в изказванията си намекна, че ще подкрепят кабинета по значими теми. 

В същото време обаче ГЕРБ се готвят да създадат максимални процедурни затруднения при гласуването на кабинета. Те най-вероятно няма да се регистрират в този ден. Това означава, че освен 120-те гласа на БСП и ДПС ще е нужен поне един от "Атака".

Ако за кворума има поне 121 депутати, правителството вече може да бъде избрано и с 62 гласа. Волен Сидеров намекна, че за тях не е проблем да се регистрират.

При регистрацията в другите работни дни ГЕРБ ще правят точно обратното. Цялата група ще се разписва анблок сутрин и така ще вдигат кворума. Ако комисиите се сформират по квотен принцип, както е досега, ГЕРБ ще има най-много депутати в тях.

Тогава работата им ще бъде затруднена, защото, ако атакистите решат да бойкотират даден законопроект и представителите им отсъстват, всички депутати от БСП и ДПС трябва да се явят на работа, за да минат текстовете.

Водещи

Най-четени