Гумнеров: Забраната за пушене е прелюдия към емиграцията 25.11 | 15:39

Депутатът в интервю за iNews за отмяната на забраната за пушене и за новия проект "Не на ЕС"

От Филипа Тодева

Народният представител Кирил Гумнеров разказа пред iNews за инициативите за отмяна на пълната забрана от тютюнопушене и за новия политически проект "Не на ЕС"

- Защо един депутат непушач реши да вкара тази промяна. Не си ли навлякохте по този начин много гняв?    

- Това, че си навлякох, е безспорно. Но в крайна сметка няма депутат, който да не го мразят поне 90% от хората. А що се отнася до останалото – да, аз съм непушач и целта на тази промяна в закона не е да се даде подкрепа за пушачите. Няма спор, че пушенето е вредно. Проблемът е икономически. Категорична забрана за пушене в заведенията, приета точно в този момент, когато икономиката на България и без това "издъхва", ще доведе до това, че между 30-50 хил. души ще останат без работа, защото поне 5-6 хил. заведения ще затворят врати. Тази черна прогноза, за съжаление, е на път да се превърне в реалност.

Миналия ден имаше протест, "Протестът на масите", на който беше отбелязано, че според статистиката близо 20 хил. души от техния бранш са освободени. Нека приемем, че не всички са заради тази забрана, но поне половината са заради нея. И то при положение, че времето все още не е станало чак толкова студено. Ами като падне сняг? Вие представяте ли си какво ще стане и колко ще загубят хората и държавата от тази безумна забрана, която беше направена до голяма степен, само за да се угоди на ЕС.

Трябва да се обясни и нещо друго. Този закон се провали по своята същност. Не само защото в повечето заведения продължава да се пуши, въпреки закона и забраната. Там държавата ще се опита да се наложи силово и ще започне да глобява собственици, с което ще спомогне още повече те да фалират. Което е една безумна политика. Законът се провали, защото беше замислен като вид принудителна превенция, с идеята, че така хората ще пушат по-малко. Да, ама не. Защото отчетът на Министерството на финансите и на Ваньо Танов показва, че спрямо миналата година акцизите от цигари са се повишили с 8%. Което, преведено на обикновен език, означава, че българите пушат 8% повече цигари след забраната, отколкото преди това. Защо тогава този закон, който е на път да унищожи един цял бранш, какъвто е този на ресторантьорите в България, трябва да продължава да съществува? Не е ли това безумие? Защото фактите са такива: да, забраната я има, заведенията пустеят, губят пари, освобождават хора, а хората пушат все повече и повече.

- Което какво значи?

- Което значи, че законът е безсмислен. Нещо повече, той е вреден, защото накърнява пряко икономическите интереси на хиляди българи. Ако той остане, а това явно, че ще се случи, след като такова беше изявлението на премиера, то правителството и парламентът рискуват да изгонят десетки хиляди хора извън страната. Защото нали ви е ясно, че в тези заведения ще бъдат освободени главно бармани и сервитьори, които в по-голямата си част са млади хора.

А при положение, че в България в момента хората нямат почти никакъв шанс да се реализират, то е ясно, че никой от тях няма да остане тук. Така че този закон е една прелюдия към продължаващата емиграция. Така че аз категорично смятам, че този закон трябва да бъде променен и върнат в стария си вид.

Ще ви кажа още нещо. Да, в много европейски държави имаше такъв закон, и всички те дадоха крачка назад, защото там управляващите явно са по-разумни от тези, които в момента управляват у нас. Наистина останаха едни държави, които в момента ни дават за пример, като Турция, която дори не е в ЕС, или Гърция. Само че никой не си дава сметка, че това са държави, които са топли. Там минималните температури са високи и хората могат да си седнат навън в кафенетата и заведенията почти през цялата година. И който отиде до там, ще види, че това е факт. Останалите държави разбраха, че с подобни драконовски мерки вредят на икономиката си, и направиха крачка назад. Започнаха или да омекотяват, или изобщо да премахват забраните.  

- А не смятате ли, че поставяте правителството малко между чука и наковалнята? То нито може да отмени пълната забрана, нито каквото и да е, защото винаги има недоволни групи.     

- Проблемът си е на правителството. Когато има министри и политици около управляващата партия ГЕРБ, които не знаят какво правят, или пък умишлено правят подобни ходове, то ние, гражданите, не сме длъжни да търпим идиотщините, които ни налагат със сила. Аз категорично смятам, че в ГЕРБ има едно лоби, в което влизат и министри, което се опитва да свали доверието в Бойко Борисов и в ГЕРБ. И целта на тези хора е на следващите избори ГЕРБ да няма достатъчно добър резултат и да бъде принуден да направи коалиционно правителството, с Кунева например...

Изненадвам се, че Бойко Борисов и хората около него не осъзнават абсурдната ситуация, в която се намират. Техните собствени хора правят всичко възможно рейтингът им да пада. Иначе няма логика, 6 месеца преди изборите ти да правиш една цяла поредица от закони и изявления, които да настройват хората срещу теб. Визирам Закона за тютюнопушенето, който настройва цял един бранш плюс пушачите пряко срещу ГЕРБ. Реално по този начин правителството взима хляба на тези хора. Нормално е да ги намразят за това.

Или да си спомним безумния закон за 10% данък върху лихвите по депозитите. Закон, който няма да има никакъв фискален ефект, но за сметка на това ще настрои страшно много хора срещу правителството. Говоря и за безумните изявления на Дянков, например, който отдавна трябваше да си отиде от правителството. Той обяви, че българските пенсионери живеят повече от добре, както и че след 10 години ще взимаме заплати, каквито взимат в ЕС. Ако това спрете и го кажете на някой най-обикновен човек на улицата, най-вероятно ще ви изпратят на психиатър. Аз понякога се питам дали някои от министрите не са точно за там.    

- Вярно ли е, че сте били заплашвани и посещавани от управляващите във връзка с този закон?  

- Не, не е вярно.    

- А смятате ли, че реално това може да се постигне – отмяна на пълната забрана?    

- В момента? Не знам. Според мен в момента правителството има само един печеливш вариант. И той е да разрешат на депутатите си да гласуват по съвест, а не по политическо решение. А това е нещо, което досега не се е случвало. Аз съм убеден, много се надявам това да е първият закон, при който те ще разрешат това да се случи. Защото, пак казвам, тук не става въпрос за политика, а за хляб и икономика. За това че няколко десетки хиляди хора рискуват да останат на борсата.

Нали ви е ясно какви ще бъдат загубите за икономиката и бюджета. Само от намаляването на оборотите в момента държавата губи над 280 милиона. Представете си 30-40-50 хил. души, които отидат на борсата и трябва да получават обезщетение. А е трудно да бъде установено в какви размери ще са те. Възможно е да се стигне до 100 милиона за допълнителни обезщетения. И това всичко заради едно безумно решение, заради ината на един министър, който не желае, при един очевидно лошо работещ закон, да направи крачка назад.      

- Аз много добре си спомням напускането ви на "Атака", сега имате нов политически проект.    

- Да, аз всъщност работя по създаването на коалицията "Не на Европейския съюз" повече от година. Радвам се, че колегата ми Стоян Иванов, с който сме съпредседатели в коалицията, още в началото прие молбата ми да застане до мен, защото без него нямаше да успея. Заедно положихме много труд, много усилия и вече сме абсолютно сигурни, че коалицията ще има сериозен успех.

Ние обявихме създаването на коалицията "Не на Европейския съюз" в началото на тази седмица и въпреки малкото време, откакто сме в публичното пространство, вече сме сигурни, че ще минем 4-процентната граница. Реакцията на обявяването беше много бурна и много мащабна. И в двете крайности - от пълно одобрение до тотално отричане. А подобно отношение гарантира успех в политиката. Това е причината да обявим още в началото, че ще се явим сами на изборите. Просто сме уверени в успеха ни.

- Къде в политическия спектър бихте търсили съюзници?

- Не и в този парламент. В сегашното Народно събрание няма нито една партия, която би могла да ни бъде потенциален съюзник. Защото и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и СДС, както и всички останали партии театрално се карат, когато са пред камерите, но иначе са едни и същи. Независимо дали се правят на леви или десни, всички те прокарват интересите на Европа у нас. А когато собствените ти политици застават зад чужди интереси, то това вещае национална трагедия.

- Няма ли да претърпим прекалено големи финансови загуби, ако, както искате, напуснем ЕС?

- Напротив! Ще спечелим. И то не след 5, 10 или 15 години, а почти веднага. Знаете ли колко пари са изгубили българските граждани от влизането на страната ни в ЕС? Няма откъде да го знаете, защото политиците постоянно ни лъжат, че сме спечелили. А истината е друга. За периода, от който сме влезли – от 2007 досега, общо сме получили 9 милиарда и 500 милиона, докато общите ни загуби възлизат на над 14 милиарда и 500 милиона. Тези цифри са публични, те могат да бъдат извадени след много труд и ровене, както от националната статистика, така и от страниците, кои обслужват Европейската комисия. Ние си направихме този труд.

И се оказа, че за периода от влизането на България в ЕС, българските граждани са загубили над 5 млрд. лева повече, отколкото е получила държавата. Това е безумие. Оказва се, че ние, българите, сме подарили над 5 млрд. лева на европейските чиновници, че финансираме еврофеодалите от Брюксел. Което е абсурдно. Ние си плащаме, само за да членуваме в една организация, от която нямаме никаква полза. Обещаваха ни преди да влезем там реки от мед и масло. Да, има такива реки, но от тях се тъпчат еврочиновниците, а българите само осигуряват продуктите.

- Това са фрапиращи цифри...

- Така е. Цифри, които нашите политически марионетки на Брюксел крият от собствения си народ. Тези цифри показват, че всеки български гражданин е подарил по 1000 лева на европейските чиновници. Защо? За да имат тези 50 хиляди чиновници средна пенсия от 6 500 евро, или средна заплата, която, ако не знаете, в Брюксел е 10 800 евро. Това са 50 хил. души, които имат бюджет от 20 млрд. евро. 10 милиарда за заплати и още толкова за съпътстващи разходи. Забележете, това е приблизително половината от брутния вътрешен продукт на България. Произвеждат го 3 милиона и половина българи, а го ползват 50 хил. търтеи после. Това ли е съюзът, който избрахме? Не!

- Но идеята за ЕС е добра...

- Така е. Но от нея вече не остана почти нищо. Съюзът много се промени. ЕС трябваше да бъде една общност със свободни народи, но това се промени с течение на времето. Днес вече членството в съюза не само не носи предимства на неговите граждани, то вече е вредно за тях. Бюрократите се опитват да превърнат ЕС от доброволен съюз на равноправни държави в една федерална държава, като в нея отделните страни няма да имат никаква самостоятелност. Те ще бъдат като провинции на империята. Защото ЕС си е една империя, тя е като един октопод, който е пуснал пипалата си върху всяка една държава, негов член. И само взима, взима, взима. Точно като мафията. Но от време на време се сещат да връщат малко от нашите собствени пари, за да финансират някой безсмислен проект и да си направят шумна реклама колко са велики и добри нашите господари от Брюксел. Така се поддържа илюзията, че е изгодно да членуваме в този паразитен съюз.    

- Смятате ли, че е възможно да излезем от ЕС?    

- Категорично. И ви давам веднага пример. Знаете, че Англия насрочи референдум за излизане от ЕС.

- Точно в контекста на този референдум ви питам.    

- Да. Значи знаете много добре, че в момента и в Испания, Каталуния най-вероятно ще направи референдум за излизане и от Испания, и от ЕС. В момента подобен дебат тече и в Белгия. Всички нормални държави осъзнаха, че това е един паразитен съюз, че това са едни пиявици, които само ползват блага, а не дават нищо срещу тях. Аз не смятам, че това е нормално и че трябва да продължаваме да го търпим. Ние сме меко казано прецакани от евробюрократите и техните слуги в България.

Искам да задам и един друг въпрос, защо в България за селско стопанство субсидиите са в пъти по-ниски от тези за същата дейност в старите еврочленки? Не е ли нормално, когато приемеш един нов член в определен съюз, който очевидно е по-беден, ти да отделиш повече пари, за да може той да се изравни с твоя стандарт? Вместо това еврофеодалите ни определиха субсидии, които са многократно по-ниски от техните. Тоест, те в течение на времето си гарантират, че българските производители ще загинат и ще бъдат изместени от западните си конкуренти. В момента става точно това.

Влизайки в ЕС България се лиши от възможността да защитава собствените си хора, собствения си бизнес. Това е нещо, което трябва да се промени. А хората, които ни забъркаха в тази история, хората, които подписаха присъединителните документи при тези явно неизгодни за България условия, трябва да бъдат съдени. И Кунева, и останалите. Това са хора, които предадоха интересите на България, те нямат място у нас, нито пък място в българската политика, където в момента се опитват да се домогнат.

Водещи

Най-четени