Гурбетчиите ни оставили 200 хил. деца без пряк надзор 26.01 | 11:00

Неправителственият сектор пише наръчник за децата в риск, искат обучение за бабите

От iNews.bg

Неправителственият сектор у нас предлага да бъде създаде програма за обучение на професионалисти, които да разпознават сигналите на децата, оставени без пряк надзор от родители – гурбетчии.

Румен Минковски от фондация "Партньори-България" съобщи пред БНР, че ще бъде издаден наръчник, където участват всички държави, с най-добри практики и подходи и ще ги предложим на всички специалисти в края на юни.

Статистиката у нас показва, че родители, избрали да изкарват парите си в чужбина, са оставили у нас без пряк надзор над 200 хиляди деца.

Според НПО сектора обаче трябва във всички случаи да има обучение на хората, при които децата са оставени.

"Има много драматични случаи, в които и бабите, и дядовците, и чичовците не знаят как да реагират по отношение на проблем или някаква криза на детето", каза още Минковски. Според него вероятно ще са необходими някакви юридически промени в законодателството по отношение на тези деца, например в Семейния кодекс.

От фондацията са на мнение, че трябва да мислим за обща национална политика в тази посока, където да бъдат ангажирани всички заинтересовани страни с оглед на решаването на проблема.

Водещи

Най-четени