Гълъбин Боевски бил освободен – не е върнат, за да изпълнява наказание 24.10 | 11:03

Цацаров увери, че никой от българските власти нито е искал, нито е договарял освобождаването на олимпийския шампион

От Ивелина Георгиева

"В държавата все някой е знаел за него." Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод изненадващото завръщане на Гълъбин Боевски в България, след като бе осъден на над 9 години затвор в Бразилия.

Това е едностранен акт на бразилската република, но при това положение Министерството на външните работи е разполагало с надлежната информация, заключи Цацаров.

Той бе категоричен, че пристигането на Гълъбин Боевски не се дължи на никакви съвместни действия от страна на българската прокуратура с бразилската.

Този едностранен акт от страна на Бразилия може да бъде помилване, но явно не е, предположи той.

По думите му по-скоро става въпрос за експулсно осъдено лице, при което има влязла в сила присъда и по преценка на бразилските власти не изпълнява това наказание и се изпраща в страната, от която е. "Той просто се освобождава. Гълъбин Боевски не е върнат в България, за да изпълнява наказание тук", смята главният прокурор.

Цацаров увери, че никой от българските власти нито е искал, нито е договарял освобождаването на олимпийския шампион.

След като е бил издаден подобен акт, на Гълъбин Боевски са били издадени необходимите български документи за самоличност, с които е напуснал страната и е пристигнал в България, коментира той.
Цацаров заключи, че документи за самоличност на Боевски са били поискани преди три дни, което означава, че дипломатическите и консулските служители на България в Бразилия са разполагали с тази информация.

"Дали са я предали навреме на Министерството на външните работи и защо то не я е предало на съответните компетентни български власти, не е проблем, който е в моите правомощия", заяви главният прокурор.
Той увери, че при всички случаи ще потърси отговор, защо всичко това не е направено.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова също коментира казуса с Гълъбин Боевски, като поясни, че Министерството на правосъдието не е въвлечено в случая с връщането на Боевски по официален път.

Тя обясни, че министерството не е имало информация по казуса и от външно министерство. Учудващото е, че самото външно министерство не е имало информация от посолството ни в Бразилия, коментира Златанова.
Тя добави, че правосъдното ни министерство няма официално никаква роля по случая с Боевски, тъй като страната ни няма договор за правна помощ с Бразилия.

"Не ни е искано съдействие и по никакъв начин не е подхождано към нас", каза правосъдният министър.
Златанова изрази надежда за в бъдеще от външно министерството да уведомяват за подобни случаи.

Водещи

Най-четени