Гюров от ПП: Скъпи съграждани, не сте сами. С вас сме. И докато не се отказваме и надеждата за промяна ще живее 02.02 | 11:37

Според председателя на ПГ на ПП най-голямата опасност в момента е обществото да изпадне в отчаяние

От iNews.bg

"Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията".

Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в заключителната си реч за разпускането на 48-ия парламент. Според него той ще се помни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме се "обедини хартиената коалиция". И припомни, че работата на отиващото си 48-о НС е започнала с промените в ИК и определи промените като неговото "родилно петно".

"Днес имаме една лоша и една добра новина. Лошата е, че това беше парламентът на пропуснатите възможности. Добра е, защото най-сетне групите са ясни. Едно стабилно мнозинство в тази зала казва: "Тук е така. Това е най-доброто, което можем да имаме". Но малцинството вътре и мнозинството вън вече знае, че можем да живеем по-добър живот, че вашето нормално не е европейското нормално, че имаш бъдеще, в което успехът не за виси от това на кого си човек, училището възпитава таланти, а не послушници, и че справедливостта не е резултат от това на кого главният прокурор казва "шефе", каза Гюров.

Той отчете, че все пак са се свършили и някои добри неща: по-добър достъп до здравни грижи в малките населени места, по-високи заплати на лекарите, три ключове закона по плана за възстановяване - за медиацията, за правната помощ и кадастъра и имотния регистър. Отбеляза ще и промените в ГПК и образователната система.

Според него обаче това НС е увеличило неравенствата в обществото, като не е накарало Министерския съвет да изготви бюджет за 2023 г. и не е въвело механизъм за разследване на главния прокурор.

"Много искаха, но нямаха желание", каза Гюров за казуса с неприетия механизъм.

"За друг път останаха жертвите на домашното насилие. В този парламент за депутатите от ГЕРБ, "Възраждане" и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност. Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване. Не минаха и промените в закона за биоразнобразието. Той отлежава в екокомисията, която има около четири заседания за четири месеца", обясни Гюров.

Той отчете и изоставането на работата ни по присъединяването на страната ви еврозоната и Шенген.

"Това народно събрание, което се провали в основните ни задачи, няма да ни липсва. Сред приоритетите не бяха съдебната реформа, Шенген, еврозоната, повишаването на качеството на живот на българските граждани", посочи още Гюров.

Според него най-голямата опасност в момента е обществото да изпадне в отчаяние.

"Време е за смелост", каза Гюров.

"Скъпи съграждани, не сте сами. С вас сме. И докато не се отказваме и докато сме тук, а ние няма да се откажем, надеждата за промяна ще живее. И ние ще я постигнем, продължавайки заедно", завърши Гюров.

Водещи