Д-р Валери Велев: Грипът е по-опасен за децата, отколкото Covid-19 29.10 | 18:15

Училищата трябва да са последното нещо, което да се затвори, смята той

От iNews.bg

"Грипът е по-опасен за децата, отколкото Covid-19. От грип загиват деца, случвало се е пред очите ми. Не съм виждал нещо страшно, поне до момента, да се е случило от Covid на дете. Не казвам, че не се случва, но в България не се е случвало и надявам се да не се случи". Това каза пред БНР инфекционистът д-р Валери Велев, гл. асистент в Катедра по инфекциозни болести. 

"Децата с положителен PCR тест са с много бедна симптоматика, а тези без симптоми не достигат до нас. За симптоматика говорим, когато става дума за повишена температура - около 38 градуса, кашлица, хрема и обикновено се разминаваме само с това", обясни той.

Препоръката на д-р Велев беше да се спазват мерките за дезинфекция и дистанция:

"Да не се водят децата там, където има струпване на много хора, и максимално често да се мият ръцете".

Според него училищата трябва да са последното нещо, което да се затвори заради епидемията:

"Само при много голям драматизъм и то временно. Няма как децата да останат само на дистанционно обучение. Вече видяхме, че този вирус ще присъства няколко години в живота ни. Когато децата излизат в дистанционна форма, трябва да се знае, че това е временно".

По думите на инфекциониста с нарастването на броя на случаите ще нараства и смъртността:

"Изработени са протоколи на лечение, които ни позволяват да се справяме с най-тежките случаи доста по-успешно", подчерта той и добави, че това се вижда в показателите, отчитащи различен темп на нарастване на  заболеваемостта и смъртността.

Д-р Велев прогнозира, че трябва да минат поне две седмици, за да се види резултатът от по-строгите мерки.

Водещи

Най-четени