Д-р Мария Якова от ВМА ще бъде част от българската експедиция към Антарктида 09.11 | 11:45

"Обичам екстремните усещания и занимания. Експедицията е доста по-различен опит, пътуването е дълго и уморително, като влияе много върху психиката на целия екипаж. Трябва да сме подготвени за съвсем различни от работното ни всекидневие ситуации, казва тя

От iNews.bg

За поредна година лекар от Военномедицинска академия ще бъде част от екипажа на българския военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който отплава на втората си мисия към ледена Антарктида.

Задачата в рамките на 32-ата експедиция е осигуряването на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън.

Част от екипажа на кораба е и медик от ВМА – лейтенант д-р Мария Якова. Тя завършва медицина през 2012-а и започва да специализира хирургия в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на столичната военна болница. Отскоро е и военен лекар. В професионалната си визитка има две задгранични мисии в Босна и Херцеговина (2022-2023 г.) – като медицински съветник на главнокомандващия на мисията и директор на медицинското осигуряване на базата на Европейския съюз там.

Д-р Якова се определя като авантюристичен човек: "Обичам екстремните усещания и занимания. Експедицията е доста по-различен опит, пътуването е дълго и уморително, като влияе много върху психиката на целия екипаж. Трябва да сме подготвени за съвсем различни от работното ни всекидневие ситуации. Очаквам с нетърпение срещата с този много-много по-различен свят. И тази среща за мен ще е нещо вълнуващо и ново, каза д-р Мария Якова.

Водещи

Най-четени