Д-р Симидчиев за вируса у нас: Все още трябва да бъдем внимателни 13.05 | 10:15

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса

От iNews.bg

Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик.

Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

Той обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.

"Притеснително е това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече. Но основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса

Водещи

Най-четени