Д-р Снежина Михайлова: Хората в средна възраст имат оплаквания дълго след боледуване с К-19 18.01 | 10:00

Симптомите на пост-COVID синдрома са изключително разнообразни, основно се проявява голяма умора, повечето също са свързани с дихателната система, дискомфорт, болка зад гръдната кост. Може да има липса на апетит, гадене, болка в стомаха. Атакува се и черният дроб, нервната система, главоболие, изтръпвания, загуба на концентрация, проблеми с паметта

От iNews.bg

"Доскоро усилията бяха насочени към острите форми на COVID-19, сега по-често се говори за нови оплаквания след преболедуването, което се дискутира и се смята, че след острата фаза болестта продължава с по-слаби и по-различни оплаквания и симптоми. Освен това се засягат много повече органи и системи в тялото, не само белодробната", това каза в предаването "Пулс" по Нова телевизия доц. Снежина Михайлова от Александровска болница .

"Тлеенето на проявите на COVID-19 могат да продължат три месеца и повече, дори до 140 дни след първото заразяване", добави тя.

"Острата инфекция се смята, че протича до един месец, но около 20% от хората продължават да изпитват симптомите след този месец, ако това продължава след третия месец, това вече се нарича пост-COVID синдром", информира специалистът.

"Симптомите на пост-COVID синдрома са изключително разнообразни, основно се проявява голяма умора, повечето също са свързани с дихателната система, дискомфорт, болка зад гръдната кост. Може да има липса на апетит, гадене, болка в стомаха. Атакува се и черният дроб, нервната система, главоболие, изтръпвания, загуба на концентрация, проблеми с паметта", разясни доц. Михайлова.

Тя препоръча, ако тези симптоми продължават дълго, страдащите от пост-COVID синдром трябва отново да се обърнат към лекар, като добави, че основната група, която страда от този синдром, са предимно пациенти от 35 до 45 години.

"При някои пациенти антителата спадат, има хора, при които нивата се задържат, а има и такива с нарастващи антителата. Случаите с нова заразяване са малко, не е нужно да се стресират хората, няма повод и за големи притеснения, ако антителата са спаднали", заключи доц. Снежина Михайлова.

Водещи

Най-четени