ДАМТН: Асансьорът, в който падна жена, е бил изправен 15.11 | 17:55

Техник е информирал пострадалата преди да падне, че се извършва профилактика

От iNews.bg

Асансьорът в "Студентски град", в чиято шахта днес падна и пострада жена, е бил изправен. Обслужващата фирма е вършила добре работата си, а съоръжението е било проверявано редовно. Това съобщиха от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

След подадения сигнал институцията стартира незабавна проверка на случая. В момента съоръжението е запечатано от полицията и тече разследване.

По първоначална информация в момента на инцидента мебелният асансьорът в блок 17 е бил спрян за профилактика. Кабината му е било стопирана между трети и четвърти етаж на общежитието, като профилактиката се е извършвала на партерния етаж. По информация от техника от поддържащата фирма "Експрес лифт сервиз", той е бил през цялото време до отворената врата и е разговарял с жената преди инцидента, като я е информирал, че асансьорът е в профилактика. Засега не са известни обстоятелствата довели до падането на жената в шахтата.

Височината е била около 1.80 метра. След инцидента тя е бил извадена от там и е откарана в болница УМБАЛ "Св. Анна". По тяхна информация, жената е стабилизирана, извън реанимация и без опасност за живота.

Първоначалния преглед на документите показва, че техническият преглед на асансьора е извършван в срок от инспекторите на ДАМТН. Направена е годишна проверка на поддържащата фирма за спазване обхвата на издаденото и удостоверение за дейността по поддръжка, ремонт и преустройство на асансьори. Фирмата разполага с необходимия персона и материално техническа база за извършване на дейността по издаденото удостоверение. Води се редовно дневник от нея, в който асансьорът е бил спрян до извършване подмяна на определени части.

След изготвянето на експертиза от инспекторите на ДАМТН тя ще бъде представена на разследващите органи.

Водещи

Най-четени