ДАНС иззе уникално богат частен арсенал 23.05 | 19:25

При спецоперация са намерени огромно количество оръжия, експлозиви и боеприпаси

От Лазар Тодоров

Голямо количество оръжия, взривни вещества и боеприпаси са иззети при операция на ДАНС в Петрич, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

В Благоевград служители на ДАНС са провели операция за ограничаване притежанието на незаконно оръжие от криминално проявени лица. Тя е част от предприетите мерки за намаляване на риска от тежки престъпления, свързани с публичното уреждане на конфликти между престъпни структури с използване на самоделни взривни устройства (СВУ), оръжия и насилие.

В хода да операцията при обиск на дома на криминално проявено лице са иззети огромно количество незаконни взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и наркотични вещества. Иззети са различни видове експлозиви и средства за взривяване, достатъчни за изработване на множество СВУ: 5 кг взривни вещества; учебна граната, преработена в бойна; 8 метра огнепроводен и детониращ шнур; 18 детонатора с прикрепен огнепроводен шнур към някои от тях; електрически взриватели и други компоненти, необходими за изработване на СВУ.

При претърсването са иззети и множество различни видове огнестрелни оръжия (характерни за използване при извършване на тежки престъпления), част от които са със заличени номера: десантен автомат "Калашников”, 2 нарезни карабини със заглушители, една от които със скъсена цев и отрязан приклад; 5 пистолета; 5 револвера; 8 газови пистолета и револвери, повечето от които с видоизменена конструкция; ловна гладкоцевна пушка; около 1000 боеприпаса от различни калибри, включително и за иззетите оръжия; оптика; заглушител; множество основни части и компоненти за различни видове огнестрелни оръжия - цеви, затворни блокове и др.  От жилището са иззети и около 2,5 кг канабис.

В хода на проведената операция криминално проявено лице, обитаващо жилището, е задържано за срок от 72 часа. Повдигнати са му 3 обвинения. Лицето е осъждано 2 пъти ефективно за незаконно притежание на оръжие и взривни вещества и има 2 присъди за притежание на наркотични вещества. 

Водещи

Най-четени