ДАНС, италианските служби и Европол разбиха българска група 15.04 | 17:12

Бандата се занимавала с измами с кредитни карти

От Мая Александрова

При международна операция на ДАНС, италианските служби и Европол е разбита организирана престъпна група от българи. Бандата извършвала измами с кредитни карти в различни страни по света, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

На територията на България и Италия са задържани общо 25 души, като на 21 от тях са повдигнати обвинения.

При извършените претърсвания са иззети 250 скимиращи устройства, 2000 копия на кредитни карти, повече от 50 000 евро в брой, множество златни накити, както и 1 кг хашиш.

Задържаните, криминално проявени лица, са пътували до различни места по света, за да осъществяват тегления на пари в брой от банкомати, използвайки данните, получени чрез скимиращи устройства в различни европейски държави. Тегленията са били извършвани на територията на Индонезия, САЩ, Бали, Доминиканската република и Кения.

Операцията е координирана от италианската служба за борба с валутните измами и ДАНС. Ключова роля в разследването има Европол чрез операция "Терминал” на Европейския център за борба с киберпрестъпността, подпомагайки детайлното проследяване на сметките за телефонни разговори и анализа на твърдите дискове, свързани с престъпната група.

Разследването е продължило повече от една година.

В края на миналия месец 16 българи бяха задържани при съвместна акция на Върховната касационна прокуратура, ДАНС и ФБР. Те са разследвани за скиминг и пране на пари на територията на САЩ.

Водещи

Най-четени