ДАНС повдигна завесата над "Галерия" 12.07 | 17:06

Родното ФБР публикува данни за разработката

От Христина Рафаилова

Държавна агенция "Национална сигурност" оповести част от документите по разработката "Галерия". Около нея избухна скандал още през 2008 година, след като стана ясно, че в рамките ѝ са подслушвани редица журналисти и политици.

Мотивите за разкриването на разработката стават публикации в медиите, които рушели реномето на родното ФБР. Също така материалите показвали, че вестниците и сайтовете, в които са написани те, вероятно получават информация от служители на ДАНС. 

Според разпространените документи подслушвани и следени са били журналисти и издателите на сайтовете "Опасните", "Фрогнюз" и "Афера", както и вестниците "Уикенд" и "Шоу". 

В посочените медии имало нападки срещу тогавашния служител на агенцията Алексей Петров.  

Обект на разработката са били Недялко Недялков, и Мартин Златков, които тогава притежават "Ню медиа груп".

Сред подслушваните е и журналистът Огнян Стефанов, за когото е установено, че стои зад сайта Опасните.net. От родното ФБР са установили, че той е получавал фрагментарна информация за ДАНС по различни канали и от различни източници.

Също така е установено, че вероятно е имало своеобразен център, където информацията се е селектирала, обобщавала и манипулирала. По всяка вероятност от същото място са предоставяни данните на медиите – обекти на разработката.

Според събраните данни Стефанов е бил в пряк контакт с Цвятко Цветков, който от своя страна поддържа взаимоотношения с бивши настоящи служители на ДАНС. Установени са връзки с пресаташето на родното ФБР Зоя Димитрова, с тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов и др.

Подслушваният журналист е имал контакти и с тогавашния депутат от "Коалиция за България" Татяна Дончева. Тя пък имала пряка връзка със Зоя Димитрова, зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков и с Цветлин Йовчев, който тогава е бил директор на дирекция в ДАНС. Същевременно за период от 3 месеца Дончева се свързала 126 пъти с бившия ръководител на НСС Иван Чобанов и 6 пъти с бившия шеф на ВКР Орлин Иванов. Иванов също имал връзки с бивши и настоящи служители на ДАНС.

От своя страна Чобанов е провел 223 разговора със работещи в агенцията.

От документите става ясно, че веднага след като Огнян Стефанов е провел разговор с тогавашния служител на ДАНС Алексей Петров, веднага се свързал последователно с Татяна Дончева, с Цвятко Цветков и адвокатката си Нина Лулчева. От извършената проверка става ясно, че главният редактор на Фрогнюз се е свързвал с често и със сочения за кредитен милионер Младен Мутафчийски. "Предвид общите им бизнес отношения, това е логична връзка и не би следвало да буди интерес", заключават от родното ФБР.

От агенцията правят заключение, че тогавашния депутат Румен Овчаров не би могъл да бъде източник на информацията. В рамките на разработката е бил подслушван телефонът и на сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, както и на други шефове на дирекции. След анализ от службата установили, че няма основание да се смята, че някой от тях е подавал информация на медиите.

До Петко Сертов е бил изпратен сигнал за неизвестен източник съобщил на подслушваните, че са следени. Поради това се е предложило използването на СРС-та да се прекрати и разработката да бъде спряна, тъй като е компрометирана.

В документите, публикувани от ДАНС, не е поместено съдържанието на самите разговори. Под разсекретените документи стои подпис на сегашния и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Водещи

Най-четени