ДАНС разследва с пълна сила - работела по 40 дела 25.01 | 12:44

Обсъждат рисковете за страната, идващи от Украйна

От Христина Рафаилова

Ново създадената дирекция "Разследване" в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС)работи с пълна сила. 

Звеното се е заело с близо 40 дела, като 6 вече са изпратени на прокуратурата с искане на мнение дали са годни да влязат в съда. 

Това стана ясно от думите на зам. - шефа на родното ФБР Ваня  Стефанова по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите, информира в. "Труд". 

ДАНС отново се сдоби с разследващи функции, след като й бяха отнети по време на управлението на ГЕРБ. С промени в закона  агенцията отново ще може да разследва, след като Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" беше прехвърлена в структурата й от МВР. 

773 служители на бившата ГДБОП, които трябваше да бъдат преназначени в родното ФБР, са минали тест, за да започнат работа в агенцията. 59 от тях са се провалили на изпита и на детектора на лъжата. 

От своя страна шефът на ДАНС Владимир Писанчев информирал депутатите, че е намалял бежанският поток.  Според него това се дължало на предприетите от правителството мерки. 

Следващата седмица ще има изнесено заседание и в Националната разузнавателна служба, на което ще се дискутират рисковете за страната заради кризата в Украйна. 

Работна група в МВР пък пише чисто нов законопроект за националната сигурност. Идеята била до края на годината проектът да е готов заедно с нови проектозакони за НРС и НСО.

Водещи

Най-четени