ДБ се зае да прекрати концесията на "Лукойл" за "Росенец" 07.01 | 16:00

От iNews

Демократична България" внесе в Народното събрание законопроект, с който нефтеният пристанищен терминал "Росенец" се отнема от "Лукойл" и се връща на държавата, съобщи в прессъобщение коалицията.

Законопроектът предвижда месец след влизането на закона в сила правителството да бъде задължено да прекрати концесията на терминала.

На 6 октомври служебният кабинет разреши на "Лукойл" да остане концесионер на "Росенец" за още 24 години до 2046 г. въпреки санкционния режим на ЕС за руския петрол заради агресията на Русия срещу Украйна. Обяснението на служебния вицепремиер Христо Алексиев беше, че предходното редовно правителство е договорило с Европейската комисия изключение от забраната за внос на руски суров петрол за България и това наложило удължаването на концесията, пише "Дневник".

Текстът е записан като промяна в Закона за административното регулиране на икономическите дейности,
свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Вносители са Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров.

С него се създават разпоредби, с които се налага забрана за възлагане на концесии на обекти на критичната инфраструктура, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров петрол с произход Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни договори се прекратяват.

"Стигнахме до този етап, тъй като интересите на страната не бяха защитени адекватно, а служебният кабинет обслужи всички изисквания на руската компания", е цитиран да казва депутатът Ивайло Мирчев. И добавя че това е поредната стъпка от плана на "Демократична България" за депутинизация на страната, обявен на 13 май миналата година.

Водещи

Най-четени