ДКЕВР виновна за дълговете на столичното парно 20.09 | 16:54

Регулаторът е определял по-ниски цени, казаха от Сметната палата

От Десислава Маданска

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е виновна за загубите на "Топлофикация-София". Това става ясно от одита на Сметната палата, който беше внесен в Народното събрание, информира Econ.bg.

Дружеството е завършило 2010 г. на загуба в размер около 176,5 млн. лв.

От одита става ясно, че държавният регулатор е определял цени, които са значително по-ниски от себестойността на предлаганата топлинна енергия.

Друг фактор, довел до отрицателния финансов резултат на столичната "Топлофикация", е високият размер на просрочените и несъбираеми вземания от клиенти. Част от тях са обезценени заради изтекла давност.

След 2010 г. финансово-икономическото състояние на "Топлофикация" се подобрява в резултат на предприети конкретни действия на ръководството на дружеството.

Компанията отчита положителен финансов резултат от 2011 г. до 30 април 2013 г. Той обаче не е бил достатъчен, за да покрие натрупаните загуби за минали периоди.

Към 31 декември 2012 г. натрупаната загуба е намалена на 150,87 млн. лв. Текущите и просрочените вземания на дружеството тогава са в общ размер на 608,293 млн. лв. и представляват значителна част от финансовите му активи. Поради това ръководството е предприело мерки за повишаване на събираемостта на задълженията.

От Сметната палата посочват, че независимостта на ДКЕВР все още е открит проблем.

В съответствие с европейските директиви са въведени нормативни изисквания за независимостта на регулатора, както и за публичното и прозрачно упражняване на неговите правомощия. На практика обаче това може да се постигне, само ако се елиминира зависимостта на органа спрямо изпълнителната власт, заключва одитът.

 

Вижте какви нарушения е открил одитът в ДКЕВР в Econ.bg.

Най-четени