ДОСТ: Кандидатите с досиета да се оттеглят, ако им тежат човешки съдби 10.03 | 17:11

Партията разграничава лидера си от бившите агенти на ДС, имал само картонче

От iNews.bg

Партията на Лютви Местан ДОСТ призова кандидат-депутатите си, които са били сътрудници на комунистическата Държавна сигурност да се откажат от участие в изборите, "ако са работили за ДС или на съвестта им тежат пречупени човешки съдби".

"Призоваваме кандидатите за народни представители в 44-то Народно събрание, които са огласени от Комисията за принадлежност към структурите на бившата ДС, да застанат пред своята съвест и да се оттеглят от листите на Обединение ДОСТ, ако са работили за ДС и ако на съвестта им тежат пречупени човешки съдби", се казва в съобщението на партията.

Призивът е по повод огласените вчера от Комисията по досиетата имена на 78 кандидат-депутати от различни партии, за които има данни, че са сътрудничели на комунистическите служби. Петима от тях са в коалицията на ДОСТ, включително и лидерът й Лютви Местан.

"Припомняме, че председателят на партията г-н Лютви Местан отдавна декларира ясната си позиция относно картона от времето на войнишката му служба, огласен от комисията, който не се отнася до цивилния му живот", обясняват още от ДОСТ в съобщението до медиите.

От партията посочват, че в политическата платформа на "Обединение ДОСТ" е заложено отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим, а лустрацията по отношение на номенклатурния апарат на БКП, ДКМС и репресивните служби на комунистическия режим, е приоритет.  

Водещи

Най-четени