ДПС алармира: Насажда се омраза към бежанците с користна цел 08.11 | 13:06

"Качва се рейтингът на маргинализиращи се националисти"

От Филипа Тодева

Съзнателно се използва един криминален повод, за да се насажда омраза с користна цел – качване на рейтинга на маргинализиращи се националисти.

Това заявиха в декларация от Движението за права и свободи. В документа се отбелязва, че след бруталното нападение над 20-годишната Виктория от страна на чужд гражданин преди няколко дни зачестиха прояви на насилие, провокирани от етническа и религиозна омраза. Този случай ескалира прояви на ксенофобия и нетолерантност.

"Предубеждението към различните води до противопоставяне в обществото. Не закъсня и резултатът от тези прояви – през последните 2 дни бяха нападнати 17-годишен чужд гражданин от Сирия и млада жена от Камерун от страна на все още неизвестни лица", смятат от ДПС.

ПГ на ДПС изразява загриженост и тревога от тези събития и се противопоставя на всеки акт, който провокира проявата на етническа и расова омраза, дискриминация, насилствени действия и страх в обществото.

От ПГ на партията припомнят, че България в качеството си на член на ЕС е демократична държава с върховенство на закона и с гарантирани права и основни свободи на човека, включително в сферата на сътрудничество и диалог между хората с различна етническа, културна и религиозна идентичност.

"В последните дни ставаме свидетели на това как ескалираща и крайна проява на нетолерантност води изразителите ѝ до неадекватно и безотговорно поведение в обществото. Представители на някои партии организираха протестни шествия с ксенофобски призиви и емоционални слова, от които разбрахме, че всъщност за тях е без значение авторът на престъплението, стига само да се окаже чужд гражданин и да е в полза на тезите им...

Свидетели станахме на лозунги със следния характер: "Българската земя трябва да е за българите, българската икономика - също", "Тук няма да допуснем нито един пришълец", "Даваме на властта 1 седмица време да ги експулсират", "Ако няма мерки, ще вземем проблема в свои ръце и ще изчистим града", "Ще охраняваме със свои патрули и отряди, както намерим за добре". Всичко това е съпроводено с обидни слова – чужденците бяха наречени "канибали", "масови убийци", "изчадия", "сган" и поради тази причина "България трябва да затвори границите си за тях", коментират депутатите.

Според тях всички тези събития са в остро противоречие с приетите от България международни норми за защита на човешките права и свободи в рамките на ЕС и ООН.

По тяхно мнение агресивната риторика нагнетява изкуствено напрежение и със заглавия от типа "Приютяваме бежанци, за да ни колят ли?", "Бежанец наряза студентка" и прочее. "Забелязва се опасна тенденция за преднамерено заличаване на разликата между нелегални имигранти, имигранти и бежанци", алармират от ДПС, като призоваваме към отговорност средствата за масова информация, които да не бъдат трибуна на внушения.

Водещи

Най-четени