ДПС натиска за вот срещу кабинета, но без подкрепа от БСП 22.01 | 13:07

Все пак ако се стигне до гласуване социалистите ще гласуват за сваляне на властта

От iNews.bg

ДПС няма да се откаже от идеята за вот на недоверие към правителството заради изказвания на здравния министър Петър Москов. Това обяви лидерът на движението Лютви Местан. От партията започват консултации с останалите политикически сили.

"Въпросът въобще не е кой и защо стои зад здравната реформа и професионалните решения на министър Москов", каза лидерът на ДПС и допълни, че въпросът е "кой и защо стои зад ксенофобските позиции на министър Москов, изразени с откровен език на омразата".

Стана ясно обаче, че БСП няма да подкрепят инициативата на бившите си коалиционни партньори. Заместник-председателят на ПГ Атанас Мерджанов заяви, че в мотивите за вота, които бяха изложени, се съдържат достатъчно справедливи оценки за недопустимия език на министър Москов, едновременно с това обаче мотивите съвсем не са достатъчни за искане на вот по цялостната политика на здравното министерство.

"Ако се стигне до гласуване на вота в зала, по принцип "БСП лява България" винаги ще гласува против това правителство" , все пак уточни Мерджанов. Мерджанов отбеляза, че езикът на министър Москов е недопустим и действително граничи с внасяне на омраза в българското общество и БСП и ПГ на "БСП лява България" категорично ще се противопоставят срещу подобни изявления.

В същото време Реформаторският блок застана зад Петър Москов, целия му екип и здравната реформа, каза съпредседателят на ПГ Найден Зеленогорски, допълва БТА.

Той прогнозира, че, ако се стигне до вот на недоверие, иницииран от ДПС, правителството ще получи дори по-голяма подкрепа, отколкото, когато бяха гласувани в пленарната зала съставът и структурата на Министерския съвет.

Водещи

Най-четени