ДПС поиска разпускане на парламента и предсрочни избори 04.09 | 16:56

Управлението на ГЕРБ "тикало" към социална нищета

От Андриян Георгиев

Новият политически сезон стартира с призиви от страна на ДПС за разпускане на 41-то Народно събрание и организиране на предсрочни избори.

Лютви Местан каза от трибуната на парламента, че каквито и приоритети да заяви кабинетът, те нямало да бъдат осъществени, тъй като "политическият ресурс на Народното събрание и неговото правителство е изчерпан".

Според Местан няма друг изход от управлението на ГЕРБ, което "тика към социална нищета”.

"Правителствената политика продължава да се лута без посоки. Мандатът на ГЕРБ започна със Симеондянковите закани за влизане в еврозоната. Икономиката е болна, болно е обществото, болна е самата демокрация. Правителството не може да предложи нито една мярка за решение, продължава с обвинения", заяви депутатът от ДПС, цитиран от bTV.

Местан упрекна управляващите, че бедността обхваща все по-големи социални кръгове и няма как строенето на магистрали да компенсира замразяването на заплатите.

С остри критики към управляващите се включи и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че ГЕРБ следвали максимата – "не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря”, с разяснението, че на думи кабинетът рисувал радостна и оптимистична картина, която за трите години от мандата не била реализирана.

Зам.-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев пък "бодро" очерта оптимистични цели пред кабинета и депутатите през започващия политически сезон. Като основна задача той посочи подготвянето и приемането на държавния бюджет за 2013 г.

"Ще можем да осигурим такъв обем от средства, който да гарантира както по-добър живот на българските граждани, така и да се затвърдят позициите на България в Европа като финансово стабилна и конкурентна държава”, каза от трибуната Велчев.

Депутатите от ГЕРБ са убедени, че строителството и изграждането на инфраструктурата е единственият начин за развитие на всички региони. Велчев се обърна към опозицията с думите, че "няма как да не се направи сравнение между пустинния пейзаж, в който превърнахте страната всички вие след управленията си през последните 20 години, и всекидневно променящата се България днес”.

Мартин Димитров от "Синята коалиция" заяви, че кабинетът поема нов път – към левия популизъм. С него обаче от кризата не можело да се излезе, а правителството продължавало да толерира монополите: "Ако не искате икономиката да бъде изтощена докрай, мерките срещу монополите и за защита на конкуренцията трябва да са приоритет на правителството. Монополите имат влияние върху управляващата партия. Много трудно и болезнено могат да бъдат предприети тези мерки, но няма никаква алтернатива."

Водещи

Най-четени