ДПС сезира съда в Страсбург заради Изборния кодекс 06.02 | 15:04

Партията подава жалба срещу забраната за предизборна агитация на майчин език

От iNews.bg

ДПС ще атакува държавата в Европейския съд за правата на човека (ЕСЧП) заради забраната да се  провежда предизборна агитация на майчин език. 

В Изборния кодекс е регламентирано, че кампаниите могат да се провеждат единствено на български език. 

Лидерът на движението Лютви Местан заяви, че решението да се сезира съда в Страсбург е взето днес на заседание на Централния  съвет на партията. Жалбата срещу България ще бъде депозирана още следващата седмица, заяви председателят на политическата сила. 

ДПС ще се обърнат към ЕСЧП заради наложените глоби на представители на партията, които по време на предизборна кампания се говорили на турски език. 

От своя страна евродепутатът Илхан Кючючк заяви, че той и колегите му са изпратили писмо до  един от зам. - председателите на ЕК за  правното противоречие, съдържащо се в българското изборно законодателство. 

 "То е грубо нарушение на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, както и членовете 11 и 22 в Хартата за основите права на ЕС", каза още Кючюк, цитиран от агенция "Фокус". 

Преди ден  Местан заяви, че ДПС може да сезира съда в Страсбург и за българските имена на турците у нас. Той предупреди за този ход, след като парламентът на прие предложената от движението  поправка в Закона за гражданската регистрация. С нея трябваше да бъдат заличени българските имена на турците, прекръстени принудително по време на Възродителния процес. Промяната засягаше вече починалите турци, чиито имена са били сменени насила. 

Водещи

Най-четени