ДПС ще подкрепи осъдителната декларация на Миков относно изказването на Хафъзов 18.02 | 14:27

От партията призовават президентът да свика КСНС по въпросите на етническия мир

От Ивелина Георгиева

"Няма развитие на нито една страна, която не е подсигурила етно-религиозния мир като най-важния елемент на гражданския мир". Това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан след среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на месеца на политическите консултации.

Той подчерта, че в момента има остра необходимост от диалог, особено през тези дни, в които се наблюдава една изключително опасна тенденция за ескалация на напрежение на етно-религиозна основа.
"По пътя на диалога ние може да постигнем съгласие по голяма част от темите", смята Местан.

В този смисъл от ДПС са изразили очакване от страна на президента, ако ситуацията в страната го наложи да свика Консултативния съвет по национална сигурност по въпросите на етническия мир.

Лидерът на ДПС изрази надежда утршния ден, който е ден на Апостола да не се използва за реализирането на партийни цели, за ескалиране на напрежението.

"Апостола е знаме на всички български граждани и не може да бъде изпозлван като знаме на крайния национализъм", коментира Местан.

Той припомни завета на Васил Левски, който мечтаел за демократична република, в която българи, турци и евреи да бъдат равноправни във всяко отношение и ще спадат под един общ закон и призова всички да го спазват.

ДПС ще подкрепи и инициативата на председателя на парламента Михаил Миков, който внесе декларация за етнически мир в страната. Народното събрание трябва да гласува нарочна декларация във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа през последните дни. ДПС са съгласни с предложението на Миков да се постави нарочен акцент за отговорността на политическите сили и ще се разграничат от неприемливи изказвания, които звучат провокативно и могат да доведат до противопоставяне на българските граждани.

Според Местан проблемът с изказването на Хюсеин Хафъзов е в начина, по който бе направено то.
По думите му когато става въпрос за толкова деликатни теми, е хубаво езикът да бъде "една идея по- прецизен", за да се избегне рискът от грешно разбиране.

Президентът Росен Плевнелиев също взе отношение по въпроса за агитация на майчин език като заяви, че избори в България трябва да се правят на официалния език в държавата, а именно български език. Той бе категоричен, че е готов да отстоява тази своя позиция.

Водещи