ДРОМ обявиха предлаганите промени за помощите за деца за противоконституционни 10.02 | 11:56

Работна група да създаде мерки за намаляване на броя на малолетните майки?

От iNews.bg

Вместо рестриктивните мерки, които социалният министър Ивайло Калфин лансира спрямо малолетните майки, работна група да изготви мерки за намаляване на ражданията в невръстна възраст. 

Това предлагат от партия ДРОМ ден, след като Калфин представи готвените промени в Закона за семейните помощи за деца. 

От ромската политическа сила излязоха с остра позиция спрямо планираните изменения, с която обвиняват министъра, че те са насочени и дискриминират определено малцинство. Именно поради този факт според ДРОМ исканите от социалния шеф промени противоречат на Конституцията, тъй като дискриминира определен етнос.

От политическата сила излизат с контрапредложение на това на Калфин. Според него трябва да се създаде работна група, в която да влизат парламентарно представените партии, както и експерти от социалното министерство, които да изработят мерки за намаляването до минимум броя на малолетните майки в страната.  

"Така предложените промени касаят най-бедната и социално изостанала прослойка на нашето общество. В упоменатите мотиви няма никаква икономическа логика, която да бъде в помощ на бюджета или с очакване за  по-висока социална перспектива. Напротив, да лишиш най-бедната социална прослойка на обществото от минималните и единствени 35 лева детски надбавки, е предпоставка за значително увеличаване броя на младите хора, които биха напуснали страната, отивайки в други страни с далеч по-насърчаваща социална политика”, се казва в позицията на ДРОМ. 

Водещи

Най-четени