ДСБ: Борисов виси като една Марковска във въздушното пространство 12.11 | 13:02

Хората на Костов искат оставките и на двамата

От Ивелина Георгиева

В момента Бойко Борисов виси като една Марковска във въздушното пространство. Това заяви пред журналисти заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев. Колегата му със същия пост в ДСБ Светослав Малинов бе категоричен ще бъде позор, ако Марковска се закълне и встъпи в длъжност като конституционен съдия.

Тъмносините са категорични, че искат оставките на премиера Бойко Борисов и на избраната за конституционалист от парламента съдия Венета Марковска. Премиерската оставка обаче бе поискана и заради случая с убийството на Тодор Димов-Чакъра от 2003 година.

Заради това убийство България получи осъдителна присъда от Европейския съд за правата на човека. "България е осъдена. Има престъпление, следователно има виновни," коментира Светослав Малинов. От заключението на европейския съд вината пряко се носи от Бойко Борисов, констатираха от ДСБ. Тъмносините критикуваха премиера Бойко Борисов, който заяви, че не се чувства виновен. Според тях това е отношение на един човек, който няма нищо общо с европейските ценности и заради целия случай България не спазва договорите, под които се е подписала като член на ЕС.

Министър-председателят след няколко седмици ще трябва да заеме своето място на срещата върха в ЕС, на която ще се обсъждат кохезионните фондове, бюджетът и дали България да бъде включена в тези фондове, посочиха от ДСБ.

"Той ще седи там като човек, чието име е упоменато в осъдителна присъда за правата на човека", заяви Малинов.

От ДСБ смятат, че Борисов вече не може да изпълнява задълженията си като министър-председател и според тях той трябва да се оттегли от поста си, а българските правораздавателни органи трябва да подновят разследването си, използвайки новите документи и аргументи на Европейския съд.

Според Радан Кънев, заместник-председател на партията, случаят от 2003 година бележи началото на една увеличаваща се вълна от полицейско насилие, на което българското общество е свидетел през последните години.

По думите му тази вълна е намерила кулминацията си в абсурдното твърдение на Цветан Цветанов, че ще съдейства на Венета Марковска в издирването на автор на сигнала срещу нея.

Кънев припомни, че самият изпълняващ длъжността главен прокурор Бойко Найденов е нарекъл това правен абсурд и е заявил, че прокуратурата няма да се занимава с подобни неща. "Поражението вече е нанесено. Както и да шикалкави Борисов – той е човекът, който спусна Венета Марковска като член на Конституционния съд", каза още той.

Според тъмносините отказът на институциите да вземат отношение по въпроса означава отказ от правната система на Европа. С мълчанието си ние даваме най-тежкото доказателство на тези, които не искаха България в ЕС, че не сме за там, коментират още тъмносините. 

Водещи

Най-четени