ДСБ: На възлови постове в МВР се слагат зависими служители, които прикриват престъпления 16.06 | 18:46

Разследванията са неглижирани, отбеляза Атанас Атанасов

От iNews.bg

Порочната кадрова политика е превърната в кадрова търговия. Това води незабавно до два отрицателни ефекта - назначаване на възлови постове на зависими служители, които прикриват извършени нарушения и престъпления. Това заяви народният представител от ДСБ генерал Атанас Атанасов относно основните проблеми в МВР и ЗИД на ЗМВР.

Атанасов отбеляза, че обществените нагласи показват недоверие на хората в способността на властта да се справи с тези предизвикателства.

От ДСБ виждат няколко конкретни проблема пред системата

На първо място поставят хроничното недофинансиране, непрекъснатото търсене на финансови резерви за сметка на социалните придобивки на служителите в МВР.

"Системата има нужда от пари – на първо място за нормално оборудване, още по-добре за модерно, както и за стимулиране на служителите в зависимост от постигнатите от тях резултати", каза Атанасов.

Според него има сгрешено разположение на силите на системата с оглед на оперативната обстановка.

"На лице е оголване на големи територии и успоредно с това имаме струпване на сили в определени точки, което се случва без критерии", изтъкна той.

Наред с тези фактори Атанасов говори за демотивация на честните, съвестните и доказани професионалисти поради факта, че работата им, събираната от тях информация за олигарси и криминални кръгове се търгува от зависимите им началници.

"Неизпълнението на Закона, чрез заобикалянето му, относно въведения принцип на "конкурсно начало" на израстване в кариерата също допринася за тази демотивация. Ярък пример за това е дългият период от време, в който "временно назначени" началници стоят на ключови позиции в системата. С други думи "временните” назначения всъщност са на "послушковци”. Следващият изключително важен недъг на системата, с огромно значение за обществения интерес е разследването. Тази дейност в МВР е тежко неглижирана. Тук трябва да е силата на системата на МВР, защото липсата на резултати обезсмисля дейността му. Наблюдаваме слаба квалификация, липса на обучение, включително и на местата, където не работят други схеми", изброи той.

Не на последно място, Атансов отбеляза, че друг сериозен фактор са незаконосъобразните споразумения, водещи до размиване на границата между оперативните служби и прокуратура, което я превръща в специална служба, без парламентарен контрол.

По негово мнение има отсъствие на политическа воля за справяне с корупционни практики в самата система на МВР.

Водещи

Най-четени