ДСБ с амбиции да управлява 19.09 | 13:15

Сегашното правителство иска да изкара до редовните избори, за да ги организира и манипулира, казва Атанас Атанасов

От iNews.bg

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов беше категоричен, че коалицията "Демократична България", част от която е ДСБ, ще се яви на следващи избори със самочувствието, че е подготвена и с амбицията да се наложи в следващия парламент реформи. Това стана ясно от думите му в ефира на БНТ. Според него преди всичко "Демократична България" ще се бори за това парламентът да осъществява своите правомощия, да контролира изпълнителната власт и управлението на парите.

Атанасов изтъкна, че сегашното правителство е делегитимирано и се опитва по всякакъв начин да бави обществените процеси, назрели в страната, с надеждата, че протестите ще стихнат. Единствената цел на управляващите сега е да доживеят до изборите, за да могат те да ги организират и отново да си осигурят нечестна победа, смята демократът от ДСБ.

Атанасов обърна внимание на международните аспекти на сегашната политическа ситуация у нас.

На първо място, по думите му, това е оценката на Държавния департамент на САЩ, в която се говори за пандемична корупция в страната ни и неспособност на правителството да се справи с нея. На второ място Атанасов припомни отрицателните оценките, които прозвучаха преди дни от трибуната на Европейския парламент. В този смисъл той каза, че предстои изслушване в европарламента за България, но с учудване отбеляза, че ЕНП, чиито член е ГЕРБ, все още мълчи.

Атанасов определи като най-важна оценка статията в сп. "Шпигел", в която се цитират грами между дипломатическите ведомства на България и Турция, във връзка с връщането от България по молба на Турция на гюленисти, преследвани след опита за преврат в съседната ни страна. Атанасов обеща, че ще поиска партията му да излезе с декларация по този случай и с искане за разследване на това, по думите му, престъпление по силата на българското законодателство. "Поставянето в услуга на чужда държава е тежко престъпление", подчерта той.

Водещи

Най-четени