Да, България обсъжда днес идеята на ДСБ за технически кабинет 08.07 | 10:15

„Реформирането и освобождаването на завладените правоохранителни органи и гарантирането на независимостта на съда са основни приоритети, заложени в нашия меморандум, с който се явихме на тези избори“, посочва Божанов.

От iNews.bg

Националният съвет на партия "Да, България" се събира днес, за да обсъди сериозно предложението на Демократи за силна България (ДСБ) за третия мандат. Информацията бе споделена от Божидар Божанов, член на "Да, България", в социалната мрежа.

Според Божанов, опит за третия мандат с "технически кабинет" може да има смисъл, ако успее да събере максимално широко мнозинство в този парламент. Основната цел на този кабинет би била демонтирането на модела "Пеевски", който е символ на корупция и политическа зависимост.

"Реформирането и освобождаването на завладените правоохранителни органи и гарантирането на независимостта на съда са основни приоритети, заложени в нашия меморандум, с който се явихме на тези избори", посочва Божанов.

Той също така подчертава, че партията ще оцени и рисковете, свързани с такава формула. От една страна, съществува опасност предложените мерки да не постигнат желаните резултати. От друга страна, самият опит за създаване на технически кабинет може да бъде използван срещу "Да, България".

Политическа динамика и основни проблеми

Ситуацията в българския парламент е изключително динамична и сложна, с много променливи и неизвестни. Божанов обяснява, че основата на настоящата политическа криза е употребата на нереформираните правоохранителни органи за политически и корупционни цели.

"На това трябва да търсим решение", казва той, като подчертава важността на сериозния и обмислен подход към предложението на ДСБ.

Водещи