Да не можем да се отказваме от услугите на Топлофикация? 10.04 | 12:39

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма споделял такава идея

От Андриян Георгиев

Заместник-министърът на икономиката Валентин Николов споделял идеята за забрана на отказа от топлофикация.

"Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, защото всички дишаме този прах, или електрическа енергия", каза Николов, цитиран от агенция "Фокус".

Забраната за отказ от парно обаче не била обсъждана, тъй като и в момента в закона я има. 

Заместник-министърът участва в национална кръгла маса под наслов "Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие”. 

Валентин Николов заяви още, че ще се отива към едномесечно отчитане при топлофикациите. Николов изтъкна, че има потребители в Пловдив, Варна, дори в София, които ползвали уреди, позволяващи ежемесечно отчитане на топлоенергията, но не навсякъде било така. 

Причината е, че веднъж годишно се извършва изравняване на сметките за парно, които изненадват доста от потребителите и накърняват доверието в отчитането и в плащането. 

Очаква се до две седмици промените в Закона за енергетиката да бъдат разгледани на второ четене от икономическата комисия в парламента.

Ако в окончателния вариант залегне ежемесечното отчитане на топлоенергията, има две възможности – или това да се плаща от самото топлофикационно дружество или от потребителя.

Щяло да има опция "по желание", но ще се върви към ежемесечно отчитане. Етажната собственост сама трябвало да реши този проблем. Законът за етажната собственост трябва да е синхронизиран със Закона за енергетиката, каза заместник-министърът.

Според Валентин Николов цената за потребителите като цяло щяла да падне, защото повишаването на доверието щяло да намали отказа от топлофикация. 

Водещи

Най-четени