Да пушим или не на закрито - пак на дневен ред 20.09 | 16:53

Отменянето на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места бе обсъдено на срещата с Пламен Орешарски с представители на неправителствения сектор

От Кремена Бедерева

Отменянето на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места бе обсъдено на срещата с министър-председателя Пламен Орешарски, като пред премиера заявихме желание за изменения в този закон.

Това заяви Спас Колев от гражданско движение "Свободни, можещи и силни” след среща с премиера Пламен Орешарски в Министерски съвет.

Днешната традиционна среща на премиера продължи близо два часа, като на нея присъства и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Спас Колев обясни, че по време на разговорите са били обсъдени промените, свързани със забраната за тютюнопушене на обществени места, както и промени в съдебната система.

Представителите на гражданските организации са попитали премиера дали вече са предприети стъпки за освобождаване на директори на държавни изпълнителни агенции в областта на лекарствата, енергетиката и храните, където според гражданите има нарушения.

Участниците в днешната среща са настояли и за въвеждането на финансов омбудсман, както и създаването на ефективен регулаторен орган за регулиране на поведението на банките.

Промени в сектора на енергетиката също са били поискани от представителите на неправителствения сектор. Нина Гергова, друг участник в разговорите с премиера, заяви, че трябва да има промени в съдебната система, като една от тях да е отпадане на политическите квоти във Висшия съдебен съвет.

Гражданите и представителите на неправителствения сектор са се разбрали с министър-председателя Пламен Орешарски да провеждат такива срещи два пъти в месеца, а не както до сега – само веднъж месечно.

Водещи