Да се поздравим за новата пътна карта за електронно управление 30.04 | 15:20

Тя цели да намали административната тежест за гражданите и за бизнеса

От Теодора Кокаланова

Вицепремиерът Даниела Бобева представи в Бургас одобрената от Министерски съвет пътна карта за електронно управление. Тя обхваща периода до края на тази и следващата година. "Целта на тази пътна карта е в рамките на следващата година и половина да направим всичко онова, което е правено досега - работещо", каза Бобева.

Крайната цел, която се преследва, според нея е всички администрации да бъдат обвързани така, че да се намали административната тежест за гражданите и за бизнеса. Даниела Бобева добави, че към момента са изградени до голяма степен 30 регистъра, а министерствата и ведомствата, които оперират с тях са 14 на брой. 

Вицепремиерът припомни, че досега са усвоени около 300 милиона евро за електронно управление. "За съжаление резултатите не са достатъчно видими", коментира Бобева. По думите й всички министерства и ведомства подават информация до една платформа, която се нарича "Облак". В рамките на тази обща платформа и на своите компетенции ще може да се тегли необходимата информация. 

Така, според г-жа Бобева, ще се намали административният разход. Засега регистрите са 30 на брой и обхващат най-масовите случаи на обществени услуги. Изгражда се и свръхскоростна комуникационна свързаност за достъп до всички общини.

По отношение на пътната карта Цветлин Йовчев обяви, че системата трябва да действа паралелно и с друга стратегия - киберсигурността. Според него тя е важен елемент от електронното управление. "Предоставянето на електронна услуга и съхраняването на важна информация предполага и нейната защита", категоричен бе Йовчев. 

Той добави, че в кратък период ще бъде предложена и стратегия за киберсигурност. "В тази връзка предстои екип от експерти да посети САЩ, за да се запознаят на място с модела, който е изграден там", отбеляза министърът. В презентацията на новата система се включи и министърът на транспорта Данаил Папазов, предаде БТА.

Водещи