Да се помолим за здраве, радост и благоденствие 11.11 | 08:15

Днес почитаме Свети Мина

От iNews.bg

Свети Мина е християнски чудотворец, който се смята за покровител на семейството. Църквата му отдава почит на днешния ден, 11 ноември.

Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, които са поели на дълъг път. Той закриля също и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. 

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

ИСТОРИЯТА

Мина е бил египтянин, който изповядвал християнската вяра и служел във войската, разположена в Котуанската област. По време на император Диоклетиан бил издаден указ да се подлагат на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идоли.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан, където продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството.

Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Водещи