Да си сводник във Варна е престижно? 18.10 | 16:00

Клошари продават децата си, роми – жените си, сочи изследване

От Филипа Тодева

До края на годината във Варна ще бъдат представени резултати от проучване за трафик на хора в ромската общност. Това каза на пресконференция д-р Борислав Станчев, експерт към общинската дирекция "Превенции”, предаде агенция "Фокус".

Общината отчита, че тази общност има сериозни проблеми. Освен, че се наблюдава сексуална експлоатация на жени, се забелязва и много бързо сформиране на групи, които крадат коли, занимават се с обири и други криминални дейности.

Местната власт изпълнява и друг проект, насочен към младите хора и тяхното проблемно поведение. След разговор с такива младежи е установено, както и при семейства от ромски произход, че трафикът на хора не се възприема като проблем, а дори напротив – младежите между 15 и 25 години искат да стават сводници. "Сводник да си е престижно”, посочи Станчев.

Cелта на проекта е да се представи реалистично процесът на привличане в трафик, последващата експлоатация и какво се случва с жертвата на трафик. По отношение на другите групи, с които специалистите работят д-р Борислав Станчев заяви, че там се работи с цели семейства, които от своя страна се делят на три подгрупи.

Първата група се отнася към семейства, в които един от членовете е бил обект на трафик или семейство, в което е имало опит за въвличане в трафик на хора – без оглед дали става въпрос за сексуална, трудова или друга експлоатация.

Втората група се отнася към семейства, които са особени рискови по отношение трафика на хора или, в които се поражда трафик. Става въпрос за семейства с множествен риск, в който се наблюдават проблеми, като изоставяне на деца в социални институции, има криминално проявени членове или задлъжнялост към лихвари.

По думи на д-р Борислав Станчев в тази втора група на проучване са включени и семейства, в които част от членовете са наркозависими и продават децата си, за да се издължат, а напоследък се наблюдава и още по-тежка форма на трафик – продажба на жени, които страдат от психически заболявания.

"Това е особено гадна форма на експлоатация, защото тези момичета биват използвани за садомазохистични извращения”, подчерта д-р Станчев. Такива жени много бързо биват изхвърляни от ромската общност, тъй като няма кой да ги обгрижва.

Третата последна група е и най-нова за специалистите. Става въпрос за хора, които мигрират за постоянно във Варна.

Експертът подчерта, че поради липса на средства, абсолютната неграмотност и основно се препитание от клошарство, има сериозен риск тези хора през зимните месеци да започнат да продават децата си. Тези семейства много често са изгонени от собствената си общност и идвайки във Варна се сблъскват с друга ромска общност, с която се конфронтират.

Водещи

Най-четени