Дават 3,77 млн. лева за плод в училищната закуска за новата учебна година 15.08 | 07:23

Схемата вече има и нов уебсайт

От Деляна Петкова

От 15 август до 20 септември във всички областни дирекции на Държавен фонд "Земеделие" ще бъдат приемани документите по европейската схема "Училищен плод", става ясно от съобщение на Министерството на земеделието и горите (МЗХ). 

Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.

Плодовете, които децата в училище ще получават като част от закуската са ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви. Зеленчуците, които могат да се дават в училищата, са домати, краставици и моркови.

Предвидената финансова рамка за тази година е в размер на 3,77 млн. лева. Финансовата помощ на дете по схемата е 27,29 лева. Очаква се за учебната 2012/2013 година от помощта да се възползват около 140 000 деца.

Кандидатите за участие в схема "Училищен плод” са обособени в три групи. Това са самите учебните заведения от една страна и доставчиците на плодове и зеленчуци, които са еднолични търговци или юридически лица, както и одобрени организации на производители, от друга.

Третата група обхваща общините и учебните заведения, които се намират на тяхната територия.

Доставките на плодове и зеленчуци по схема "Училищен плод” ще се осъществяват на територията на цялата страна от 1 ноември до 31 май. Целевата група, която тя ще обхваща, са деца от ІІІ–та и подготвителна група на детски градини и ученици от подготвителен клас до ІV–ти клас включително.

Плодовете и зеленчуците, включени в списъка по схемата "Училищен плод” трябва да се предоставят по график за доставки одобрен от ДФ "Земеделие”.

С началото на новата кампания ще бъде пуснат и нов сайт, който фондът е разработил специално за кандидатите и бенефициентите на програмата. На http://schoolfruit.dfz.bg/, освен всички необходими документи за кандидатстване и най-актуалната информация за схемата посетителите ще открият много галерии с ученическо творчество, занимателни игри, полезни връзки, отговори на често задавани въпроси и други.

Необходимите за кандидатстване документи са качени в новия сайт, в раздел "Кандидатстване”.

Водещи

Най-четени