Дават 47 млн. лв. за стипендии и награди на студенти 06.06 | 19:57

„Студентски стипендии и награди” се изпълнява по ОП „Развитие на човешките ресурси”

От Кремена Бедерева

Днес стартира проектът "Студентски стипендии и награди” – ІІ фаза (BG051PO001-4.2.04). Той се изпълнява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”.

Проектът съответства на специфичната цел на програмата за увеличено инвестиране в човешкия капитал чрез по-добро и по-достъпно образование, съобщават от пресцентъра на МОМН.

Вписва се в целите на приоритетната ос 4. "Подобряване на достъпа до образование и обучение”, като планира да допълни и разшири действието на сега съществуващите в Република България политики за студентско подпомагане, осъществявани със средства от държавния бюджет.

Настоящият проект е втора фаза, която надгражда успешната практика на процедурата за директно предоставяне BG051PO001-4.2.02 "Студентски стипендии за равен достъп до образование и повишаване на мотивацията за по-добри резултати”.

В хода на нейното изпълнение за учебните 2008-2009 и 2009-1010 са изплатени 309 429 стипендии за високи резултати в обучението и са присъдени 30 478 награди на студенти от приоритетните области, посочени в Националната програма за реформи 2007-2009 г.: природни науки, математика и информатика и технически науки.

Бенефициент по проекта е Министерството на образованието, младежта и науката чрез дирекция "Висше образование". Общата сума по проекта е 46 799 600 лв.

Партньори на министерството са всички 51 висши училища в Република България, създадени по реда на Закона за висшето образование, с които са сключени договори за партньорство.

Проектът не дублира, а допълва и подобрява съществуващите възможности, създадени от националното законодателство, за отпускане на стипендии, награди и помощи на студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища със средства от държавния бюджет (Закон за висшето образование, Постановление на Министерския съвет № 90/2000 г.).

Стипендиите и наградите, отпускани по линия на безвъзмездната финансова помощ от ЕСФ, студентите ще могат да получават независимо от това дали получават стипендии и награди, финансирани със средства от държавния бюджет.

Общата цел на проекта е преодоляване на социално-икономическата неравнопоставеност на студентите, гарантиране на справедливост по отношение на достъпа им до образование, участието, третирането и резултатите от обучението и повишаване на тяхната мотивация за по-добра подготовка.

В рамките на проекта, обхващащ учебните 2010-2011 и 2011-2012 г., ще бъдат предоставени не по-малко от 320 000 месечни стипендии по 120 лв. за до 8 на сто от студентите в редовна форма на обучение във висшите училища в Република България, създадени в съответствие със Закона за висшето образование.

Броят на стипендиите ще бъде разпределен пропорционално по висши училища, съответно факултети, колежи и филиали и специалности според броя на обучаващите се студенти в редовна форма на обучение в Регистъра на действащите и прекъсналите студенти.

Стипендиите ще се предоставят след класиране по низходящ ред на успеха за всеки семестър от периода на изпълнение на проекта, за по 5 месеца на семестър.

За целия срок на проекта ще бъдат отпуснати 30 000 еднократни семестриални награди по 200 лв. Наградите ще обхванат до 10 на сто от студентите в редовна форма на обучение, обучаващи се в посочените професионални направления от съответните области на висше образование.

Наградите ще се предоставят след класиране по низходящ ред на успеха и представяне на документ за участие в научни, изследователски, практически разработки или в художествено-творчески дейности за всеки семестър от периода на изпълнение на проекта.

От днес - 6 юни започва и кандидатстването за стипендии и награди за учебната 2010-2011 г. В срок от 06.06.2011 до 26.06.2011 г. студентите имат възможност да кандидатстват по електронен път чрез http://eurostipendii.mon.bg. Крайната дата за подаване на документите за стипендии и награди на хартиен носител във висшите училища е 30.06.2011 г.

Най-четени