Дават 70 млн. евро от забавен дунавски проект за метрото 11.09 | 17:25

Това каза шефът на агенцията за "Проучване и поддържане на река Дунав"(АППД) в Русе

От Кремена Бедерева

Близо 123 млн. евро, които са част от предназначените средства по оперативна програма "Транспорт" за изпълнение на проекта за подобряване на условията на корабоплаване по река Дунав, ще бъдат преразпределени към други проекти.

Това каза шефът на агенцията за "Проучване и поддържане на река Дунав"(АППД) в Русе Георги Георгиев, който днес се завърна от семинар във Варна, организиран от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, информира БТА.

По думите му около 70 млн. евро от тях се предвиждат да бъдат преразпределени за софийското метро.

Българо-румънският проект предвижда издълбаване на плитките участъци на река Дунав край островите Белене, Вардим и Батин, за да се улесни корабоплаването при ниски нива. Изпълнението му обаче е забавено с близо 3 години по вина на Румъния, която е закъсняла с предпроектните проучвания.

Стойността на българската част на проекта е 138 млн. евро. От тях за АППД ще останат 15 млн. евро - 10 млн. евро са за подготовка на работни проекти - за Белене, Вардим, Батин и още няколко други критични участъка, а 5 млн. евро ще отидат за друг проект на агенцията, свързан с подобряване на навигационните системи за корабоплаване, уточни Георгиев.

Водещи

Най-четени