Дават бонуси на военните през ноември 26.10 | 19:30

Към 1 юли 2012 г. щяло да има нова структура в редица поделения от армията

От Кремена Бедерева

Методика за допълнително материално стимулиране на личния състав на Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия ще бъде обсъдена на Съвет по отбрана.

Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет, цитиран от пресцентъра на военното ведомство. Бонусите ще бъдат изплатени още през ноември, уточнява БТА.

Финансовите средства са от икономиите, реализирани от Фонд "Работна заплата" на министерството. Ангелов е посочил, че в продължение на две години и половина в МО не са се изплащали бонуси за стимулиране на личния състав.

Методиката, която ще бъде обсъдена, определя критериите за допълнителното материално стимулиране на военнослужещи и цивилни служители от системата на отбраната, свързано с качеството на изпълнение на професионалните задължения и с постигнатите резултати.

По отношение на предвидения за 2012 г. бюджет за отбрана министър Ангелов е коментирал, че неговото намаляване с 10 милиона лева няма да засегне сериозно армията.

Той припомни, че през 2012 г. предстои да бъдат редуцирани 20-25% от личния състав, предвиден за освобождаване до 2014 г. според Плана за развитие на въоръжените сили.

"Тази редукция дава възможност за маневриране и към 1 юли 2012 г. ще има нова структура в редица поделения от Българската армия", е посочил министърът.

Попитан дали е съгласен с концепцията да се намаляват парите за разузнавателните служби на държавата, министърът заяви, че разузнаването е скъпа дейност и ако съответната разузнавателна служба няма капиталови разходи, то всяко намаление практически означава съкращаване на личен състав.

Министърът съобщи, че до края на годината ще представи в Министерския съвет стратегията за участието на въоръжените ни сили в операцията ИСАФ в Афганистан.

Според министъра продължаването на поддържане на мисии на страната ни в Афганистан съвпада с националния интерес, след като този интерес е насочен да станем членове на НАТО. "Използвайки НАТО като гарант на нашата сигурност, ние трябва да даваме своя принос", допълни министърът.

Водещи

Най-четени