Дават по 10 хил. лв. на семействата на загиналите във Варна и Добрич 20.06 | 16:11

Между 250 и 300 души имат нужда от еднократна финансова помощ - до 325 лева лв.

От iNews.bg

Министерският съвет ще гласува постановление, с което да се отпуснат по 10 000 лева еднократна помощ на семействата на загиналите по време на наводненията във Варна и в Добрич. Това съобщи днес във Варна министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който присъства на заседанието на кризисния щаб към областния управител на Варна.

Той уточни, че се подготвя проектът на постановлението. Министърът каза още, че към момента са идентифицирани между 250 и 300 души, които имат нужда от еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лева лв. съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникналите нужди след наводнение.

Той съобщи още, че от Агенцията по заетостта във Варна са ангажирали допълнително 30 души, които са в готовност да се включат в аварийно-възстановителните работи. На заседанието на кризисния щаб стана ясно, че електроснабдяването в тежко пострадалия от наводнението вчера район "Аспарухово" във Варна ще бъде възстановено навсякъде, с изключение на сградите с наводнени мазета, които ще останат изключени до отводняването им.

До края на деня ще бъде отстранена и аварията, която остави без ток аксаковското село Долище. От "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че в момента 11 техни екипа работят в областта. Проверени са три от съборените къщи, в които не са открити други загинали хора.

От полицията съобщиха, че ще бъде осигурена жандармерия за опазване на обществения ред в пострадалия район през нощта.

Водещи