Дадоха още 2 ваканции на учениците 20.07 | 13:05

Така децата ще имат 4 ваканции през учебната година

От Кремена Бедерева

Министерският съвет (МС) прие промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

С новия документ се цели оптимизиране на графика на учебното време през учебната година и създаване на възможност за по-рационалното планиране на ваканциите, които ползват учениците.

С измененията се определя нов тип краткосрочна ваканция - есенна, във времето около 1 ноември - Деня на народните будители, който и към момента е неучебен за учениците от всички класове. Чрез промените се създават условия за кратък отдих на всички ученици в най-продължителния период от учебното време през първия учебен срок.

Другата промяна предвижда съществуващата междусрочна ваканция да бъде заменена със зимна ваканция. Това създава възможност за по-голяма мобилност при определянето й в зависимост от календара в конкретната година, както и до спестяване на финансов ресурс за отопление на сградите на училищата.

Предложените промени са резултат от широка обществена дискусия и са обсъдени на среща със заинтересованите страни - учители, директори на училища, представители на регионалните инспекторати по образованието, родители, ученици.

iNews припомня, че миналата година учениците организираха протести заради намаляването на дните за зимна ваканция. Те протестираха срещу решението на Министерството на образованието, младежта и науката, което искаше  зимната ваканция да е от 24 декември до 2-ри януари.

Според учениците, със съкращаването й ще им бъде трудно да се подготвят за края на първия срок, когато им предстоят много изпитвания, контролни и класни работи за определяне на срочна оценка.

Недоволството на учениците се зароди първоначално сред потребителите на социалната мрежа Facebook, от където стартира и инициативата за "удължаване" на ваканцията. Протести имаше в цялата страна.

Същевременно, парламентът приема днес на първо четене промени в Закона за висшето образование, като се предвижда българските висши училища да могат да разкриват свои звена в чужбина

Модерните практики на висшето образование в условията на съвременния глобализиращ се свят са ориентирани обаче към много по-гъвкави и оперативни модели на трансгранична дейност, при което учебната, научноизследователската, проектната и иновационната дейност се "изнася" и извън националните граници, отбелязват от МС.

Предвижда се отпадане на ограничението за определяне на такси за обучение срещу заплащане за "магистър" след придобити степени "бакалавър" и "магистър". По този начин се дава възможност държавните висши училища сами да определят таксите за обучение срещу заплащане при предоставянето на услугата.

Водещи

Най-четени