Далаверите на „Борисов 2“ излизат наяве до две седмици 30.01 | 11:05

Такъв е срокът за пълна проверка на последното правителство

От iNews.bg

Както даде заявка още при приемането на властта, служебният премиер Огнян Герджиков няма да остави кабинетът "Борисов 2" без щателна проверка. Срокът, в който тя трябва да бъде извършена, е две седмици, разпореди Герджиков на своите министри.

"Не сме като редовен кабинет с хоризонт 4 години, нашето е бягане на 100 м. Това значи, че стартът е изключителен важен, всяка десета от секундата може да е фатална. Затова искам да ви призова всички да бъде максимално мобилизирани и организирани. Разчитам, че работата ви ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. Нека това, което редица анализатори и политици подчертаха - експертността и професионализма, да го защитим.

Обещахме в предходните дни да разкрием лошите практики и злоупотреби. Искам да ви помоля в рамките на двуседмичен срок, не повече, да ми представите аналитичните ви доклади за състоянието в поверените ви министерства", каза Герджиков.

Това се случи по време на първото извънредно заседание на служебния кабинет. Освен анализ на ситуацията в различните ведомства обаче, министрите ще трябва да дадат и предложения за разрешаване на проблемите.

"Няма да казвам като Чърчил, че ни чакат кръв, пот и сълзи, но ни чака много сериозна работа", каза още Герджиков.

Особено внимание ще бъде обърнато на обществените поръчки, най-вече на тези, които са финансирани с пари от Европейския съюз. Това не означава спирането на всички, а само на тези, при които има някакви нередности.

Друга важна задача на кабинета е подготовката на страната ни за председателството на ЕС от януари 2018 г. Затова Герджиков поиска до 10 февруари да му бъде докладвано какво е свършено по този въпрос.

Най-четени