Даниел Вълчев: Корупцията ще е една от двете водещи теми в президентските избори 07.07 | 10:37

Трябва промяна в обществените поръчки, не може чиновникът да променя търг, за да спечели негов човек

От iNews.bg

Две теми ще бъдат водещи в предстоящата президентска кампания: корупцията и ситуацията в Европа. Кандидат не може да е човек, който няма мнение по тези теми. Това заяви пред БНТ Даниел Вълчев от ДБГ и Реформаторския блок. Той подчерта, че у нас има корупционни гроздове от политици, администрация и бизнес. По думите му, докато такива хора имат чувство за безнаказаност, нещата няма да се подобрят. "В ДБГ сме убедени, че антикорупционният закон в сегашния си вид ще извади на светло имуществото на заемащите високи публични длъжности. Но трябват и смели мерки в борбата с корупцията, защото не само закон, но и много други действия могат да бъдат предприети”, коментира още Вълчев.

Проблемът може да бъде решен, ако се видят основните корупционни теснини в България и всяка от тях се запуши, подчерта Вълчев, давайки пример с обществените поръчки, които, според него, трябва да бъдат типизирани от държавата в качеството й на възложител. Не може да се остави на чиновника да си прави каквото си иска и да променя търг с цел да спечели "неговия човек”. Ако държавата ни не се справи с корупцията, не можем да очакваме това да направят европейските чиновници, категоричен бе проф. Вълчев.

На въпрос за антикорупционния закон, приет на първо четене миналата седмица, той отговори, че законът създава някакви опасения у хората, които трябва да го приемат, но гласуването му на второ четене ще е важен знак към гражданите. Той трябва да бъде приет, правилна стъпка е, но не решава въпроса с корупцията, допълни още Вълчев.

На въпрос за кандидата на Реформаторския блок, той подчерта, че продължават разговорите за номинация и до края до месеца се очаква партньорите да се обединят около една кандидатура с граждански профил.

Водещи

Най-четени