Даниел Митов: Не сме казали, че Турция е готова за членство в ЕС 11.03 | 15:41

България ще настоява в Брюксел за засилен граничен контрол и недопускане на нов Балкански маршрут

От iNews.bg

"Никой не е казал, че Турция е готова за членство в ЕС. Турция не получава ускоряване на процеса по членството си. Това, което най-много може да получи, е отваряне на нови глави по преговорите. Това означава отваряне на нови условия, които трябва да бъдат изпълнявани. Няма държава, за която да се прави изключение". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в парламента, цитиран от Фокус. Той отхвърли нападките, че България лобира за бързото присъединяване на Турция към ЕС.

По повод либерализацията на визовия режим за турски граждани в ЕС, Митов коментира: "Ако евентуално се стигне до решение на някакъв вид визова либеразация с Турция, то предварително трябва да се заяви дата и да е ясно кога Турция ще започне да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци. Щастлив съм от факта, че българо-турски работни групи ще започнат работа по двустранния протокол между България и Турция за реадмисия на 15 и 16 март”.
В ЕС не е обсъждано предложение за затваряне на границата между Гърция и Македония, съобщи министърът по време на парламентарния контрол. Той отговори на депутатски въпрос за рисковете за страната да се превърне в нов коридор на мигрантите към Западна Европа, произтичащи от решението на ЕС да затвори Балканския маршрут.

Според него повод за твърденията, че гръцко-македонската граница ще бъде затворена, са се появили заради изказвания на някой от лидерите от Вишеградската четворка. "Решението на управлението на миграционните потоци се вземат от Македония”, заяви Митов. И припомни, че някои страни от Вишеградската група оказват техническа помощ.

Министърът увери, че "българската дипломация продължава да полага последователна политика в решаване с бежанската криза". На срещата на вътрешните министри в Брюксел България щяла да настоява за стриктен контрол по границите и бежанците да преминават само пред ГКПП-та, както и за изпълнение на договора между Турция и ЕС за реадмисия на мигрантите.

"На срещата на вътрешните министри на ЕС България ще настоява за недопускане на нови пътища на бежанците през българо-турската сухопътна граница и Черно море", каза още министърът. Той бе категоричен, че няма увеличен миграционен натиск на границата на България с Гърция. След което призна: "Но след затварянето на Балканския маршрут на бежанците обаче никой не е застрахован от нищо".

 

"Проведе се заседание на оперативната работна група, която се занимава с превенция именно на подобни рискове. Беше проведено обучение в събота на границата, на което присъства и лично премиерът Бойко Борисов. Ние сме подготвени, за да посрещнем всякакъв вид риск и не смятам, че има повод за притеснение в момента”, убеден е външният министър.

Водещи

Най-четени