Данов: Сигналите за спиране на евросредствата мобилизирали правителството 08.04 | 15:34

От тях обаче губела икономиката на страната

От Мая Александрова

С фалшивите сигнали за спиране на средствата от Европейския съюз се търсят политически дивиденти. Това каза в Разград министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

Той посочи, че сигналите се пускат, защото вероятно в момента някой има желание да пречи за усвояването на тези средства и от това всъщност губи икономиката на страната.

Според министър Данов те имали и положителна страна, защото мобилизират правителството да
внимава да не допуска сериозни грешки.

"Бих бил по-притеснен, ако започнат да ни хвалят, защото тогава ще се почувстваме луксозно и може да спрем да работим", коментира той.

Данов съобщи още, че има голям интерес да се инвестира и строи в страната, а задачата на министерството е да облекчи инвеститорите, които искат да създадат работни места.

Министърът участва днес в Разград в две работни срещи - с кмета Денчо Бояджиев и главния архитект на общината, както и с кметовете на общини, главни архитекти на населените места в региона и представители на специализираните институции.

Той заяви, че приоритет за Министерството на инвестиционното проектиране е създаването на кадастрални карти на населените места и общи устройствени планове на общините.

"Към кадастралните карти е необходимо да се изработи и подземен кадастър", посочи Данов.

Той обяви, че за тази година Министерството на инвестиционното проектиране разполага с 10 милиона лева за кадастър, 6 милиона лева за общи устройствени планове и 6 милиона лева за благоустрояване на малките населени места.

По думите на Иван Данов целта на министерството е всички общини да получат средства за изработването на общите устройствени планове. Той подчерта, че получаването на средствата ще стане по реда на постъпване на апликационните форми в Министерството на инвестиционното проектиране.

"Сумата за населено място за изработване на общ устройствен план е между 100 000 и 120 000 лв., а за по-малките населени места е около 60 000 лв.", добави министърът, цитиран от БТА.

Водещи