Данъчни, митничари и полицаи удариха зеленчуковите борси 03.07 | 09:02

Експертите откриха контрабандни зеленчуци

От Десислава Маданска

Бракувани са домати, а и други плодове и зеленчуци, за които е установено, че са контрабанда и нямат документи. Това заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев пред TV7.

От ранните часове в сряда започнаха масирани проверки на зеленчуковите борси в кварталите "Слатина" и "Дружба". В екипите влизат експерти от земеделското министерство, от Българската агенция по безопасност на храните, данъчни, митничари, полицаи и протестиращи срещу ниските изкупни цени производители.

Екипите проверяват вносителите, българските производители, документите за произход и качество на стоката.

По думите на Гечев такива проверки са започнали и по борсите в останалите градове на страната, като такива има и по границите.

Зам.-министърът обясни, че заповедта за проверките е за един месец, но подходът ще остане постоянен. Според него инспекциите веднага ще дадат ефект.

"Това не означава, че няма да можем да си купуваме евтини домати. В момента цените са под себестойността на продукцията, трябва да има балансиран пазар, в който българските производители да са конкурентоспособни на вносните стоки", посочи Гечев.

Във вторник производители затвориха за един час пътя Пловдив – Пещера, като изсипаха над 5 тона домати. Те се обявиха против ниските изкупни цени на зеленчука – 20 стотинки за килограм, като посочиха, че цената му по магазините е 1,5–2 лв. Ден по-рано други производители на дини от Любимец изсипаха стоката си на земята.

Водещи

Най-четени