Даряваш храна за бедни – не плащаш ДДС 07.09 | 10:49

Отпадането на налога ще е валидно за продукти, на които има остава малък срок на годност

От iNews.bg

Хранителни продукти, които се даряват за изхранването на бедни или други хора в неравностойно положение, няма да бъдат облагани с ДДС. Това решиха днес депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за ДДС, предложени от Мартин Димитров и Петър Славов. Отпадането на налога обаче ще е валидно само за храни, на които наближава краят на срока на годност. Не става въпрос обаче за ден или два, а за минимум месец до края му.

В пленарна зала 129 народни представители подкрепиха предложението, предаде БГНЕС. Ако това се случи и на второ четене, отпадането на налога за дарени храни ще отпадне окончателно.

В мотивите на вносителите е записано, че промените имат за цел да облекчат режима на облагането с ДДС на дарения на хранителни продукти с наближаващ край на срока на годност/трайност в полза на организации за общественополезна дейност, които се занимават с т.нар. "хранително банкиране" в полза на уязвими групи от хора или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи.

Такива дарения ще могат да получават и юридически лица с нестопанска цел. Отпадането на ДДС обаче ще е валидно само при условие, че размерът на дарението не е над 0.5% от годишния оборот на организацията. Освен това получените по този начин хранителни стоки няма да могат да се продават или да стават обект на каквато и да било възмездна операция, пише в мотивите на вносителите.

Водещи

Най-четени